Életmód

2017.07.09. 16:15

Egyedül maradhat otthon a gyerek?

DUNAÚJVÁROS Nem csak jogi, de etikai kérdés is: vajon mikortól maradhat otthon egyedül a gyerek? Van, aki túl korán kezdi...

S. Töttő Rita

Nem csak a nyári szünetben kerül előtérbe a kérdés, de ilyenkor nagyobb súlya van: vajon maradhat-e egyedül otthon a gyerek felügyelet nélkül? A téma két táborra osztja a szülőket. Vannak, akik semmilyen körülmények között nem tartják ezt elképzelhetőnek, mások viszont, ezért vagy azért, de rendszeresen megteszik. Napközben, munkaidőben ma is számtalan gyerek tölti szünidejét magára hagyva. Egy közösségi oldalas hozzászóló például elárulta: az ő gyereke 6 éves, és sehogy nem képes megoldani a gyerek napközbeni felügyeletét. Ezért hát otthon hagyja. Na, ez az, ami minden szakember és jóérzésű szülő szerint óriási hiba!

Az, hogy egy gyermek maradhat-e otthon egyedül vagy sem, jogi és etikai kérdés, nem is szólva a gyakorlati okokról.

Elméletileg a gyermekvédelmi törvény mint keretjogszabály, érinti a témát, de inkább akkor, ha felmerül a gyermek veszélyeztetése - hangsúlyozza kérdésünkre Jójárt Gábor, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője, aki szerint minden egyes eset külön elbírálás alá esik.

A törvények nem adnak támpontot a szülőknek arra, hogy hány éves kortól hagyhatják egyedül a gyereket, ami nem is véletlen.

Ahány gyerek, annyiféle válasz ugyanis - világít rá Nagy-Kalmár Szilvia gyermekpszichológus, aki úgy véli, az, hogy mikor válik egy gyermek alkalmassá az önálló döntésekre, és ezáltal maradhat egyedül a lakásban, azon múlik, mennyire érett meg rá és mennyire készítették fel erre a szülei.

Nyári szünetben sok gyerek marad otthon egyedül - ki tudja, mit csinálnak addig? Fotó: shutterstock

- A fokozatosság elvét mindenképpen be kell tartani. Azok a gyerekek, akiket a szüleik már pár éves koruktól önállóságra nevelnek, 8-10 éves korukra kezdenek megérni arra, hogy hosszabb-rövidebb időre egyedül lehessen őket hagyni - árulja el a szakember. Az önállóságra nevelés kezdődik ott, hogy a gyereket ösztönözzük arra, hogy egyedül öltözködjön, megcsináljon magának dolgokat, hogy ha már nagyobb, pár percre magára hagyjuk a lakásban vagy elengedjük fagyizni a már jól ismert terepen 10 percre.

- Nagyobb testvérrel ez nyilván könnyebben megy, ám egy 6 évest egyedül ilyesmire egyáltalán nem lenne szabad kényszeríteni - szögezte le Szilvia. A nagyobbakkal is előre meg kell ezeket a dolgokat beszélni, s csak akkor elkezdeni az önállósodási "tréninget", ha ez nem okoz bennük riadalmat - vélekedik a szakember.

A rendőr ehhez még hozzáfűzi: a nagyobb gyerekeknek, akik már megértik, hogy mi a teendő bizonyos helyzetekben, el kell magyarázni, mit szabad és mit nem szabad tenni, amikor egyedül vannak otthon.

S noha országos szinten rendszeresen megtörténik az, hogy egyedül otthon hagyott gyereket ér baleset - csak gondoljunk arra a 3 éves kislányra, aki kiesett az ablakon, amikor egyedül hagyták a lakásban -, a fehérvári rendőrkapitányság illetékességi területén szerencsére eddig nem kellett hasonló ügyben intézkedni.

RENDŐRI TANÁCS

Idegeneket ne engedjen be a lakásba!

A véletlenül elöl hagyott gyógyszerek, alkoholos italok veszélyesek lehetnek!

Ha egy elektromos készülék elromlott, ne nyúljon hozzá, várja meg a szülőket, amíg hazaérnek!

Ha tűz ütne ki a lakásban, fontos, hogy ismerje a tűzoltók számát, amit azonnal hívni kell és hagyja el a lakást! Ne próbálja meg egyedül eloltani a tüzet, mert könnyen füstmérgezést kaphat vagy megsérülhet!

Az interneten való szörfözés jó kikapcsolódásnak tűnhet, de itt is fontos az óvatosság: 1. Idegeneknek soha ne árulja el, hogy egyedül van otthon! 2. Senkinek ne adja meg a lakcímét, személyes adatait! 3. Ha chat-en idegenek hívják el találkozóra, mondjon minden esetben NEM-et!

Ha nyaralni készül vagy megy a család, az időpontot a közösségi oldalakon soha, semmilyen esetben ne írja ki!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!