Életmód

2017.05.15. 18:10

A szénmonxid-mérgezés réme nem csak télen fenyegető

DUNAÚJVÁROS - A fűtési szezon végével csökken, de nem szűnik meg teljesen a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának veszélye. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának kockázata.

Balla Tibor

Minderre a katasztrófavédelem hívja fel a lakosság figyelmét. Nem is ok nélkül, hiszen májusban eddig nyolc esetben riasztották a tűzoltókat a mérgező gáz miatt. Ebben a hónapban négy ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést, egy emberen pedig már nem lehetett segíteni. Szerencsére Dunaújváros és térsége ezekben az esetekben nem volt érintett, tudtuk meg Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredestől, Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a levegő. A keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába.

A szokatlanul hideg tavaszi időjárás miatt a fűtési szezon kitolódott, a tüzelő-fűtő berendezések fokozott igénybevételnek voltak kitéve. Az eszközök karbantartását célszerű a következő fűtési szezon előtt, a nyár folyamán betervezni. Vannak azonban olyan eszközök, amelyek karbantartás hiányában, vagy szabálytalan bekötés esetén a szezonon kívül is veszélyt jelenhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!