Életmód

2017.04.12. 17:40

A kezeletlen szennyvíz mint környezeti bumeráng

Dunaújváros - A települések egyik legnagyobb környezetvédelmi gondja a háztartásokban keletkező szennyvíz kezelése. Nézetem szerint a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése legalább olyan fontos, mint a vezetékes ivóvízé. Ha nincs csatorna, marad a szennyvíztárolók kiépítése és az időről időre történő szippantás.

Hevesiné Kővári Éva

"Szennyvíz" - mint azt a neve is mutatja szennyezett víz. A benne található szennyező anyagok lehetnek szilárd részecskék, zsírok, olajok, biológiailag bomló szerves szennyezőanyagok, nitrátok, foszfátok, nehézfémek, mikroorganizmusok, toxikus szennyezőanyagok stb.

Mivel a háztartásokban ma már rengeteg vegyszert használunk, és gyógyszer maradványok is kerülhetnek a szennyvízbe, azok természetes öntisztulási folyama nem működőképes, csak több lépcsőből álló szennyvíz tisztítási folyamatban lehet megoldani hatásosan a szennyvízkezelést. A háztartásokban keletkező szennyvíz tisztítás nélküli visszaengedése a környezetbe, talajba vagy más természetes vízbe környezetszennyezést, és egyben jelentős közegészségügyi kockázatot, betegségeket is okozhat - és a szaghatásról ne is beszéljünk.

Ha nincs a településen kiépített szennyvíz-csatorna, lehetőségként a szippantás marad
Fotó: http://www.aquanovahr.ro/hu

Jómagam olyan városrészben lakom, ahol sajnálatos módon nincs kiépített szennyvízcsatorna, így csak a szippantós autókkal történő szennyvíz-elszállítás lehetősége adott. Az ember jártában-keltében gyakran találkozik a környéken szippantóautóval, feltűnő azonban, hogy bizonyos házaknál még soha, vagy nagyon ritkán láttam azokat. Felmerül a kérdés: ezeknél a családoknál vajon hogyan, hova oldják meg a szennyvíz elhelyezését? Izgalmas kérdés, pláne, ha a lehetséges környezeti és egyéb károkat vesszük górcső alá. (Persze tudom, hogy lehetőség van házi szennyvíztisztító használatára is, és ezért csak "ránézésre" nem kívánok ítélkezni.)

A szennyvíz "kicsorgatásának" azonban beláthatatlan következményei lehetnek. A folyamatosan áztatott talaj könnyen megsüllyed, ami a házakra jelenthet veszélyt. A helyi, földtani adottságokat vizsgálva ez a helyzet aggasztóbb lehet, mint máshol, hiszen löszös talaj esetében a föld megcsúszása, omlása is bekövetkezhet - mint ahogy erre volt is már precedens a közelmúltban a környéken.

A szennyezők felszaporodása a talajban embernek, gyerekeknek, állatoknak egyaránt fertőzést okozhat. Az emberek spórolnak, hiszen a szennyvízkezelés nincs ingyen - de kérdés, hogy házuk megsüllyedésekor, vagy családtagjuk megbetegedése esetén hányszorosa lesz kiadásuk a szippantáson megspórolt forintoknak?! És a szomszéd is joggal moroghat.

Gondolkodjunk - nehogy a szennyvíz bumeránghatása érvényesüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!