Életmód

2017.08.20. 14:10

Milyen jógát válasszunk? Testhez és lélekhez álló lazulás

DUNAÚJVÁROS Ha érdeklődünk a jóga iránt, közelíthetünk felé az egyes típusok, a gyakorlás vagy a filozófia oldaláról. Alapvetően 4 jógautat (hatha jóga, bhakti jóga, rádzsa jóga és a karma jóga) különböztetünk meg az alapján, hogy mit helyeznek a középpontba.

Benedeczki-Varga Krisztina

A fókuszpont lehet a testgyakorlat, a meditáció, a légzőgyakorlatok és még sok más - mondja Péter Domokos oktató, aki tanítványait motiválva együtt dolgoznak azon, hogy mindenki rátaláljon a saját útjára. A jógautakon belül megkülönböztetik a tanítók a jógarendszereket, amelyek egy komplett egységes keretrendszerbe foglalják az adott jógatípus jellemző jegyeit. Ezek persze sosem teljesen elkülönülve működnek, hanem jellemző lehet egyfajta összekapcsolódása az egyes kijelölt csapásvonalaknak. Mindegyik típus saját eszközrendszerrel működik, ami hozzásegít minket ahhoz, hogy jobbá és teljesebbé váljunk.

A legismertebb és a legtöbbek által végzett típus a hatha jóga, azon belül is az iyengar jóga, amely elsősorban azoknak ajánlott, akik most ismerkednek ezzel a mozgásformával. A gyakorlatok lassabb tempóban zajlanak, és a kevésbé hajlékony típusú emberek is könnyebben ráhangolódnak. Segíti a feszültség és a lelki gátak oldását, hogy test és lelek is felszabadulttá váljon. A hosszan kitartott testtartásokkal teljesen elmélyülhetünk az egyes pózokban, ez kitisztítja a gondolatainkat és erősíti az izmokat. Az ászanák (testgyakolatok) az álló, ülő, csavaró, hátrahajló pózok folyamatos váltogatásából épülnek fel.

Próbáljunk ki többféle jógatípust, hiszen az órákon átélt tapasztalatok alapján jobban meghatározhatjuk önmagunknak mi az, ami fizikai állóképességünk és lelki állapotunk szerint közel áll hozzánk Fotó: Péter Domonkos

Ahány ember, annyi féle motiváció, ami a jóga felé vonzza őket, de a legfontosabb cél mindenkinél, hogy változni és változtatni szeretnének azért, hogy fejlődhessenek. Ez egy nagyon precíz rendszer, amely szekvenciákkal (sorozatokkal) dolgozik. Térképet ad önmagunkhoz, hogy a testünk mely részére tudunk egyszerre odafigyelni, hová irányítjuk a figyelmünket, milyen energiákat tudunk életre hívni az egyes ugrásokhoz .

A jó jógaoktató ismérve a képzettsége és az, hogy milyen ember. Péter Domokos szerint az empatikus képesség, a türelem és a szociális érzékenység a kulcsa annak, hogy minden tanítványban felismerjük, az adott élethelyzetben mire van szüksége, hogyan tud a lehető leghatékonyabban segíteni neki és megérteni őt, hogy minőségi változás induljon el az életében. Mindenkinek megvan a saját útja, és az a feladatunk, hogy rendbe rakjuk magunkat. Sokan többet gondolnak magukról, és csalódásként élik meg, amikor nem úgy sikerülnek az adott gyakorlatok, vagy nehézséget okoz számunkra. Az évek múltán felhalmozott rossz döntések, sérelmek terhe és az ebből tovagyűrűző problémák feloldása egy hosszú folyamat, ami kitartó munkával és önfegyelemmel válik járhatóvá és később pedig láthatóvá.

Fel kell ismerni és elfogadni, hogy a jóga nem mindenkinek való. Reális önképpel kell rendelkezni ahhoz, hogy ráleljünk a számunkra megfelelő jógatípusra. A döntést pedig a tapasztalás, kipróbálás útján tudjuk legkönnyebben meghozni. Minél többféle típust kipróbálunk, annál szélesebb látókörrel rendelkezünk majd arról, hogy mely készségek azok, amelyek fejlesztése közel áll testi adottságainkhoz és lelki állapotunkhoz egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!