Életmód

2015.11.15. 12:15

Bűbájos csábítók

Flóra féltve gondozza orchideáit, egy-egy példányuk mégis tönkremegy.

Szente Tünde

A szaporításukkal még nem próbálkozott, vásárlással bővíti gyűjteménye fajta- és színválasztékát. Óriási a kínálat, évente félezer új orchideát fedeznek fel a világon, százezer bejegyzett hibrid létezik, legtöbbjük távoli fajok kereszteződéséből.

Tapasztalatból már rájött, hogy a helyük kiválasztásán és nedvesen tartásukon nagyban múlik, hogy mennyi ideig bűvölik el szépségükkel ezek a pompázatos növények, amelyek a falusi porták ablakaikban tündökölnek a leginkább, pedig meglehetősen eltér karakterük például a paraszt-muskátlikétól. Valamit már megint jobban tudnak a falusiak! Bizonyára jobban értenek hozzájuk és ők azok, akik könnyebben rájuk lelnek áprilistól májusig a hazai erdőkben, mezőkön, lépréteken, nemzeti parkjainkban őshonos mintegy ötven orchideafajtára, a madársisakokra, a kosborokra és a bangókra. Persze, tisztában vannak azzal, hogy valamennyi orchidea védett, többszázezer forintos bírságra számíthat az, aki leszakítja, vagy gyökerestül elviszi.

Egyébként sem élnék túl az átültetést. A kosborok a szaporodásukhoz már magként illetve csíranövényként bizonyos talajtakaró gombákat használnak ki, mert a magvuk önmagukban képtelen kicsírázni. A gomba szerepe a mag, illetve a csíranövény táplálása, a gomba fonalaival átfúrja, felfalja az orchideamag sejtfalát, a mag tápanyagot szív el a gombafonaltól.

A madárfészek kosbor nem szintetizál, zöld szintestjei sincsenek, a színe ezért barna. Az ikergumós orchideák évente új leánygumót növesztenek, gyökérzetük őszi megindulásakor kezdik növeszteni a gumót, a tápanyagokat előző évi gumójukból mozgósítják. A szép virágú grébics korhadéklakó módjára él.

A bangó nektártermelésre nem fecsérli energiáit, a legnagyobb virágú boldogasszony papucsának mézajka valóságos csapda. A rászálló rovar becsusszan a virág belsejébe, s a kijáratot keresve, végül a porzókat és a bibét érintve, hagyja el a kelepcét. Az orchidea így biztosítja a beporzást, faja fennmaradását. Íme, egy növény, amely az evolúció közreműködésével megtanulta magához édesgetni és kihasználni az arra alkalmas állatot. Az orchideák legtöbbje közreműködőket keres szaporodásához.

Amerikai filmek nem ritka jelenete, amint az üvegházban a szereplő éppen az orchideái keresztezésével foglalatoskodik, miközben a másik szereplővel társalog. Idehaza nem annyira jellemző életkép, de Flórától nem áll távol, hogy valósággá váljon számára egy ilyen helyzet.

Ahhoz, hogy közelebb kerüljön álma megvalósulásához, jövőre az orchideáiról messze földön nevezetes szigetre, Szardíniára utazik a bangófélék nemzetségéhez tartozó, botanikusok szerint „ribanc orchideák"„álpárzási" szaporodási stratégiájának szemlélésére.

Címkék#Orchidea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!