Életmód

2015.08.09. 18:48

Napfényhormon kezelés

Apolka irigykedve nézett masszőre bronz barnára sült bőrére.

Szente Tünde

Most jött haza az Adriáról. Magát a napimádók táborához sorolta, de néhány esztendeje óvatosabb lett. Élénk érdeklődéssel követi az ultraviola A B sugarak körüli vitákat, ellentmondó vélekedéseket. Hallotta, hogy a német nyugdíjasok körében ugrásszerűen megnőtt a bőrrákosok száma. Kiderült, az érzékeny fehér bőrükkel a tengerparti nyaralásaikon alapozták meg a rákos elváltozásokat. Ausztráliában pedig betiltották a szoláriumokat.

Évekig nem jött rá, hogy a Nap hívja elő azt az átkozott herpeszt a száján, de amióta nyáron magas faktorszámú ajakápolót használ, nem aktiválódik a vírusa. A Nap erejének igazi próbatétele volt, amikor egy kiadós napozás után rovarcsípés szerű vörös hólyagok jelentek meg a dereka táján, a bordái közelében. Másnap már felkelni sem tudott az irtózatos fájdalomtól. A bárányhimlő vírusa látott munkához a testében, ő is megismerte az övsömör természetét. Lézeres kúrával segítették a gyógyulását, de így is fájdalomcsillapítókon élt heteken keresztül.

A kozmetikusa legjobb barátnője is a déli órákban szeret barnulni. A Balatonon nyaranta visszatérő látvány az a hatvan év fölötti asszony, aki 11 órakor kerékpárral megérkezik a közeli szabad strandra, és 15 óráig a vízben felállított stégen pecsenyésíti magát. „Lassú öngyilkosság, valamiben úgy is meg kell halni”- gondolja felőle Apol.

Ő viszont, lelkiismerete megnyugtatására, minden év januárjára előjegyezteti magát bőrgyógyászati szűrésre, és az anyajegyeit eltávolíttatja.

A szoláriumozást még sohasem próbálta, művi dolognak tartja, nem bízik benne, mert azt olvasta, hogy használatakor az UV A sugarak mélyre hatolnak a bőrbe, ahol a tumor-gátló génnel találkoznak. Na, ebből a találkából köszöni, nem kér.

Marad a Napnál, annak jótékony hatásainál. D-vitamint juttat a szervezetébe, javul a hangulata, jobban érzi magát szó szerint a bőrében. Állítólag a D-vitamin nem is vitamin, hanem hormon, amelyet a bőrünk állít elő ultraibolya fény hatására. Nem csupán csonterősítő, annál sokkal összetettebb faladatokat lát el. Hiánya zavart okoz a sejtek anyagcsere folyamatiban, és hiánya minden krónikus betegség kialakulásában szerepet játszik. Például vérnyomáscsökkentő hatású, támogatja az immunrendszer működését, elősegíti a test által előállított antibiotikumok termelését, védőhatást fejt ki az idegsejtekben, növeli a szívbetegek túlélési esélyeit, csökkenti az I. és II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egy szó, mint száz, a D-vitamin hiány sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint a mértékletes napozás.

Ami pedig a mértékletességet illeti, igyekszik betartani a napi fél-egy óra napozást, nem a tiltott időszakban, és fényvédő szerek szigorú alkalmazása mellett. Bár azt is tudja, hogy a faktoros krémek csak részleges védelmet nyújtanak a leégéstől, ugyanis a bőrt érő károsodás ötven százalékát a látható tartományú fény okozza, amely ellen a faktoros krémek nem védenek. A naptej csak a láthatatlan UV-sugárzás ellen véd. Na, ez kissé bonyolult, de mindegy.

Apolka jártában-keltében kíváncsi tekintettel nézi a világosság istenének szentelt, napfényhormon terápiás embertársai napbarnított bőrét. Vajon nekik az egészségügyi statisztikák melyik sora jut?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!