Életmód

2014.07.27. 10:10

Egyetlen csípés is veszélyes lehet

Dunaújváros - A nyár a méhek, a darazsak és egyéb fullánkos rovarok szezonja bárhol fennáll a rovarcsípés veszélye! A túlérzékenyek számára egyetlen csípés is veszélyes lehet.

Szente Tünde

Majdnem mindenkit megszúrt már méh vagy darázs, aminek égő pirosság, duzzanat a következménye. Hideg borogatással, jegeléssel csillapítható a normál esetben múló fájdalom. A lakosság négy százaléka ennyivel nem ússza meg, ugyanis allergiás a méhek, vagy darazsak mérgére.

Allergia esetén a csípést követően percek, de akár másodpercek alatt is erőteljes duzzanat keletkezik a szúrás helyén, s a bőrtünetek az egész testre szétterjedhetnek. Ilyenkor gyakran jelentkezik légzési nehezítettség, az arcon és a nyakon duzzadás, bőrvörösödés, amely kiterjedhet az egész testre, rosszullét, szédülés, levertség kíséretében, sőt, legsúlyosabb esetben akár másodpercek alatt is bekövetkezhet az életet veszélyeztető keringésösszeomlás.

A testszerte tünetekkel járó méh/darázs méreg allergia előírt kezelési módja a specifikus immunterápia (hyposzenzibi-lizáció), amelyet alapos kivizsgálás után allergiában jártas tüdő-, gyerek-, fül-orr-gége-, bőr- vagy belgyógyász szakorvos végezhet kórházi háttérrel.

Mit tehet, ha mégis megtörtént a baj? Amilyen gyorsan csak lehet, távolítsa el a fullánkot, de vigyázzunk, hogy ne nyomjuk össze, mert a méregzsákból a maradék mérget a sebbe préseli, helyette a körömmel vagy csipesszel húzzuk ki. A csípés helyét jegeljük. A következő tünetek jelentkezése igényel azonnali beavatkozást: égető, viszkető érzés a tenyereken, talpakon és nyelven, nehéz légzés, gyengeség- és forróságérzés. Azonnal használja sürgősségi gyógyszereit. Hívjon orvost vagy mentőt. Soha ne induljon ilyen állapotban egyedül orvoshoz, mert útközben eszméletét vesztheti. Többszöri csípés vagy szájüregen belüli csípés esetén az is forduljon orvoshoz, aki nem rovarméreg allergiás.

Soha ne járjon mezítláb a szabadban, mert a méhek kedvelik a kis virágokat és egyes darázsfélék gyakran fészkelnek a földben. Óvatosan kertészkedjen, ruhája takarja a testét, hordjon kalapot és zárt cipőt. Kerülje a bő, a fekete és az élénk színű ruhákat. Tartózkodjon parfüm, hajlakk, erős illatú krémek, szappanok használatától. Motorozáskor viseljen zárt bukósisakot és kesztyűt, autózás közben az ablakot tartsa zárva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!