Életmód

2013.07.04. 14:12

Futni babával, babakocsival együtt is lehet

Futni babával is lehet - állítja Zimmermann Rita edző. Több legyet üthetünk így egy csapásra...

S. Töttő Rita

Futni úgy, hogy közben a baba is velünk van? – nos, ez ma már nem csak az amerikai filmeken lehetséges, hanem Székesfehérváron is. Zimmermann Rita aerobik edző végre lépett és megszervezte a babakocsis futást a városban. Július 10-én, .9.30-tól a Halesz parkban lesz az első alkalom...

– Gyermekkorom óta fontos szerepet játszik életemben a mozgás, így kötöttem ki a Testnevelési Egyetem aerobic oktató képzésén - meséli Rita az előzményeket.

A hosszútáv futásnak -, amit Rita csak középhosszú távnak hív, mert mindössze a félmaratonig jutott el – ugyancsak ebben az időben lett kedvelője.

– Mikor kiderült, hogy babát várok, továbbra is folytattam a sportolást, persze az állapotomnak megfelelő szinten, folyamatosan konzultálva orvosommal. Tudtam azt, hogy a kicsi megszületése után sem szeretném feladni a futást. Azt azonban nem tartottam járható útnak, hogy minden edzésem alkalmával "lepasszoljam" a babát valakinek, így elkezdtem böngészni az internetet megfelelő babakocsi után. Amint a pici betöltötte a hatodik hónapot, fel is kötöttük a futócipőt és nekivágtunk az aszfaltnak - így Rita, s innen már egyenes út vezetett tovább:

- Mivel sok ismerős kismama panaszolta, hogy kevés a babával együtt történő sportolásra a lehetőség, megszületett a fejemben a baba-mama futás ötlete. Együtt lehetünk a picikkel, akik általában sikongatnak, kacarásznak vagy épp alszanak edzés közben. Időt is spórolunk, hiszen a napi levegőzése is megvan a csöppségnek - s közben Rita jó tanácsokkal is szolgál:

- Fontos, hogy néhány íratlan szabályt betartsunk annak érdekében, hogy mindkettőnk számára öröm legyen a mozgás. Mindig a baba az első. Vagyis, ha ő evett, ivott és van kedve hozzá, csak akkor fogjunk a közös mozgáshoz. Fontos, hogy betöltse a hatodik hónapot, mert ekkorra már általában meg tudja önállóan tartani a buksiját. Ha úgy érezzük, hogy mégis nagyon rázkódik a kobakja, várjunk a futás megkezdésével, míg stabilabban tudja tartani magát. Mindig legyen nálunk enni-, innivaló és játék a kicsinek.

Zimmermann Rita kisbabájával jár futni (Fotó: S. Töttő Rita)

Babakocsink első kereke mindenképpen legyen fixálható és a kerékátmérő futási stílusunknak, tempójának és a távnak megfelelő legyen. Nem árt, ha van a kocsin kézi fékezési lehetőség is a hirtelen megállások miatt. Fontos, hogy a terep, amin futunk, viszonylag sima legyen.

Magunkkal szemben is legyünk türelemmel és tartsuk be a fokozatosság elvét. Csak akkor kezdjünk edzésbe, ha a gyermekágy letelt és orvosunk is jóváhagyta a sportolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!