Életmód

2013.01.06. 15:38

Hastánccal harmóniában test és lélek

Egyre inkább kimarad életünkből a tánc. Ennek hiányát főleg a nők érzik, ezért sokan olyan lehetőséget választanak, amihez nem szükséges partner. Országszerte egyre népszerűbb a keleti eredetű hastánc, aminek élettani és terápiás hatásáról a veszprémi táncművész-tanárt, Balogi Szilviát kérdeztük.

G. Takács Mária

A ritmusra történő mozgás ősidők óta az emberi kultúra része. Bár nagyon különböző mozgáskultúrák léteznek, az azonban bizonyos, hogy az emberiség fejlődése során a legkisebb közösségek sem nélkülözhették ezt a sajátos kifejezésmódot és örömforrást. – A nálunk hastáncnak nevezett mozgásforma, amely egyes afrikai, arab országok különböző népcsoportjaiban gyökeredzik, valójában orientális tánc. Társadalmi jelentőségét tekintve hagyományrendszerük szerint ugyanúgy megvannak az ünnepekhez, családi eseményekhez kötött koreográfiai sajátosságok, mint a mi néptáncunkban. Mozgáskultúrája azonban teljesen más, mint a mi néptáncunk. Míg a magyar táncok feszes, merev testtartásra épülnek, az orientális tánc apró, bizonyos izomcsoportot mozgatva szinte az egész testet kilazítja, ami lágy, nőies mozgást eredményez.

A hagyományos közösségekben még ma is összejönnek esténként táncolni – külön a nők és külön a férfiak. Általában harminc nő alkot egy táncos közösséget, ahol mindig van vezető táncos, akit a többiek mozdulataikban követnek. Aztán kiválaszt valakit, és egy mozdulattal átadja ezt a vezető szerepet – és ez így megy körbe, mindenkire sor kerül az est folyamán, így egyéni mozdulatokkal gazdagodik a repertoár – tudom meg az orientális tánc mesteri művelőjétől. Miután a hastánc élettani, gyógyító hatásáról kérdezem Balogi Szilviát, megtudom, hogy a hagyományok szerint ősidők óta körbeállták a szülő nőt a család nőtagjai, és óriási empátiával olyan mozdulatokkal segítették őt lelkileg, amely a kismedence bizonyos izmait fejleszti, edzi ahhoz, hogy a szülés minél könnyebb legyen. Amit most nálunk hastáncként legtöbben oktatnak, ezeken a mozdulatokon alapul.



Izoláltan, szinte egyenként olyan apró izmokat mozgatunk meg, amelyeket máskor nem használunk. A tánc során megtanulható a kismedence legbelső izmainak erősítése, feszesítése, ami nemcsak a könnyebb szülést, de az azt követő regenerációt is segíti. Azon kívül a csigolyák szinte egyenkénti mozgatásával a gerincoszlop tökéletes megtámasztása érhető el, ami nemcsak helyes, egyenes testtartást biztosít, de megelőzi a gerincbetegségek kialakulását. Az orientális tánc alapjaként megtanulható, hogy testünket egy pontban rögzítve a csontokra helyezzük a terhelést, amit helytelen testtartás esetén az izmok viselnek. Ez a rossz tartás egy idő után deformitáshoz vezet, ami esetenként óriási fájdalmakkal járhat.

A gerincoszlopot megtámasztó, apró izmok rendszeres mozgatásával, edzésével rendkívül rugalmas testet, gerincmozgást tudunk elérni. Mivel tudatosan kell koncentrálni minden mozdulatra, a testtudat kialakulásában is segít a hastánc. A mozdulatok olyan sajátosan nőiesek, aminek magyarázata az eredeti kultúrákban található. Az arab országokban a nőket sok mindenben korlátozzák, ezért a tánc az egyik legfontosabb terület, amiben nőiességüket kifejezhetik. – Ezt látom megvalósulni a csoportjaimban. Jó látni, hogy tanítványaim többségének egy idő után megváltozik az önképe, nem a magazinokban közvetített elvárásoknak akarnak megfelelni. Lassan felfedezik, majd felvállalják önmagukat, megtanulják tudatosan viselni testüket, megtanulnak bánni vele, a legjobbat kihozni adottságaikból. Felfedezik saját szépségüket, magabiztosabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. Amellett nagyon jó érzés látni, hogy a csoporttagok lassan közösséggé formálódnak, ahol a tánctanulás során egyre oldottabban viselkednek és mélyebb emberi kapcsolatok, barátságok szövődnek...




 

 


Balogi Szilvia ötéves korában kezdett balettozni, majd néptáncot, jazzbalettet és társastáncot tanult. Az orientális tánc alapjait Balogh Andrea budapesti stúdiójában sajátította el, később a technikák tökéletesítésére autentikus helyeken tanult tovább, Kairóban, Jordániában, az Egyesült Arab Emirátusokban, valamint Európában élő egyiptomi, török, líbiai mestertanároknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!