Miért?

2018.10.31. 07:30

Felelőtlenül, érzéketlenül, értelmetlenül

Gyakran hangzik el a címben feltett kérdés.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Kállai Félix

A természet szépségei és épített környezetünk rendezettsége teszik élhetővé azt a várost, települést, ahol dolgozunk, iskolába járunk vagy ahová megpihenni térünk. Nem egyszer bosszankodunk azon, ha avatatlan kezek tönkreteszik ezt. Felelőtlenül, érzéketlenül, értelmetlenül. A helyi egyetem előtti szép park városunk egyik büszkesége. Köszönhetően ez nem kis mértékben azoknak a műalkotásoknak, amelyek e térnek szerves részét képezik. Ezek közül az egyiket a közelmúltban brutálisan összetörték. Joggal kérdezhetik, miért?

Örök igazság az, hogy rombolni mindig könnyebb, mint építeni.

Sajnos az egyetemi rongálás nem egyedi eset. Egy összetört buszmegálló, egy kidöntött kresztábla, egy lerúgott szemetes, vagy a közterületre ültetett növények, virágok eltulajdonítása, a játszóterek megrongálása sajnos mindennapi esetté vált. Olvasom, hogy az agresszív viselkedésnek három fontos kritériuma is van. Az egyik a szándékosság, a másik az önkéntesség, a harmadik pedig a sikeresség. Egyrészt lényeges, hogy az erőszaktevő tudatában legyen ártó viselkedésének, másrészt az sem elhanyagolható, hogy ne puszta kényszerből vagy mások akaratából cselekedjen, harmadrészt pedig az is nélkülözhetetlen, hogy az erőszakos cselekedet befejezett és eredményes legyen. Hát kérem, itt ez így mind együtt van. Most már a miért mellett csak az kérdés, hogy az elkövető(ke)t hogyan lehet elkapni és felelősségre vonni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!