jövőre mennek a vadonba

2019.12.12. 19:07

Visszatértek az óriáspandák a kínai kutatóközpontba

Egy anyát és a kölykeit azért vitték vissza a kutatóállomásra, hogy megvédjék őket a kemény téltől.

(191207) -- HAIKOU, Dec. 7, 2019 (Xinhua) -- Giant panda "Shun Shun" eats at the Hainan Tropical Wildlife Park and Botanical Garden in Haikou, south China's Hainan Province, Dec. 7, 2019. As the temperature drops, giant pandas "Gong Gong" and "Shun Shun" spend 6-7 hours outside their air-conditioned enclosures each day, according to the zoo. (Xinhua/Yang Guanyu)

Forrás: Xinhua / AFP

Fotó: Yang Guanyu

Vadonban fogant ikerbocsaival visszatért az óriáspanda a kínai kutatóközpontba. A fogságban nevelkedett anyamedve, Csiao Csiao és egyik bocsa együtt vannak, miután a héten visszavitték őket a Szecsuán tartományban található Volung természetvédelmi területen lévő Kínai Óriáspanda-kutató Központba. A másik bocsot már korábban visszajuttatták a központba, a pandák ugyanis általában egyszerre csak egy bocsot hajlandók nevelni.

A központ munkatársai elmondták, hogy

először bambuszrügyek és más ételek segítségével becsalták Csiao Csiaót egy ketrecbe, majd az anyapanda szagával borított kabátokba öltözve öt óra alatt befogták a bocsot is.

Vu Tajfu, a központ egyik munkatársa elmondta, hogy az anyát és a bocsot azért vitték vissza a kutatóállomásra, hogy megvédjék őket a kemény téltől, különösképpen, mivel a bocs csak négy hónapos korától tud szabadon mozogni.

Vu hozzátette, hogy

a fiatal, egészséges és a bocsok nevelésében gyakorlott Csiao Csiao így továbbra is részt tud venni a következő évi projektben, melynek során visszavezetik az állatokat a vadonba.

A programot Kína 2017-ben indította el, hogy növelje a fogságban élő pandák genetikai sokszínűségét.

A tízéves Csiao Csiaót márciusban engedték szabadon. Áprilisban párosodott egy vadon élő hímmel, majd szeptember 16-án életet adott ikreinek.

A fogságban élő pandák száma tavaly novemberben 548 volt, vadon pedig kevesebb mint 2000 panda él, többségük Szecsuán és Senhszi tartományban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!