Sikeres hazatérés

2020.04.17. 09:12

Visszatért a Földre két amerikai és egy orosz űrhajós

Sikeresen földet ért pénteken a Nemzetközi Űrállomás három tagja a kazahsztáni Karagandai területen.

Forrás: Shutterstock

Az Andrew Morgant, Jessica Meirt és Oleg Szkripocskát szállító Szojuz MSZ-15 orosz űrhajó a karagandai Zsezkazgan városa mellett landolt.

Az űrhajósokat a koronavírus-járvány miatt a legszigorúbb biztonsági feltételek között emelték ki az űrhajóból.

A műveletben részt vevő szakemberek előzőleg koronavírusteszten estek át.

Az űrhajósok több mint 200 napot töltöttek az űrállomáson.

Morgan 272 napot volt az ISS-en, ez idő alatt 7 űrsétát tett. Szkripocska és Meir 205 napot töltött az állomáson. Meir és nőtársa, a februárban hazatért Christina Koch októberi űrsétájuk során kicserélték az állomás akkumulátorait; ez volt az első alkalom, hogy csak nők léptek ki a világűrbe.

A landolásra az Apollo-13 űrhajó balesetének 50. évfordulóján került sor. A szerencsétlenül járt űrhajó 1970-ben indult a Holdra, de a szervizmoduljában történt robbanás miatt súlyosan megrongálódott, és a küldetését félbeszakította. A három űrhajós, valamint a földi személyzet helytállásának köszönhetően az űrhajó szerencsésen visszatért a Földre.

A hazatért űrhajósok feladatait az ISS-re április 9-én érkezett két orosz és egy amerikai űrhajós, Anatolij Ivanyisin, Iván Vágner és Christopher Cassidy vesz át,

akiket a koronavírus-világjárvány miatt az orosz egészségügyi hatóságok az elmúlt egy hónap alatt rendkívül szigorú karanténmegfigyelés alatt tartottak.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!