ősi civilizáció

2018.11.24. 07:15

Több mint ötszáz éves indián sírokat tártak fel Bolíviában

A régészek szerint a felfedezés bepillantást enged a terjeszkedő Inka Birodalom és a különböző törzsek kapcsolatába.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: WANDERSON ESQUERDO

A szakemberek egy föld alatti sírkamrában találtak rá a sírokra egy La Paztól mintegy 30 kilométerre délnyugatra lévő kőfejtőnél. Úgy vélik, hogy a sírok a pacajes indián törzs több mint száz tagjának maradványait őrzik.

A sírok eléréséhez a régészeknek egy mindössze 70 centiméter átmérőjű és 3 méter mély, kör alakú nyíláson kellett leereszkedniük.

A La Pazban lévő Universidad Mayor de San Andres professzora, az ásatást vezető Jedu Sagarnaga szerint a csontok mellett több mint 30 sértetlen állapotban lévő edényt is találtak, amelyeket az inkák használtak annak idején a halotti szertartásaiknál.

„A tárgyak egy része egyértelműen az inka kultúrához köthető, míg mások sokkal inkább a korabeli ajmara-indiánokhoz” – tette hozzá az egyik régész.

A modern kori Viacha város szomszédságában lévő ásatási helyszínen megnyúlt koponyákat is találtak, amelyeket valószínűleg azért nyújtottak meg, hogy jelezzék az elhunyt társadalmi státuszát.

Sagarnaga szerint a csontokon és edényeken kívül a temetkezési hely több mint 150 bronztárgyat, köztük nyakláncot, karkötőt, női hajdíszt és patkó alakú fejdíszt is rejtett.

A régészek szerint a kamra egy részét ugyan már kifosztották, a sírok azonban nagyon érdekesek, mivel különböző társadalmi rétegekből származó férfiak és nők maradványait rejtik.

A pacajes indián törzset is magába foglaló Ajmara Királyság a 15. század közepéig virágzott a Bolíviai-magasföldön, amikor is az inkák leigázták. A régészek ugyanakkor úgy vélik, hogy a pacajes indiánokkal nem az inkák végeztek, hanem valamilyen járvány áldozatává válhattak.

A sírokat már hónapokkal ezelőtt felfedezték, de az eredményeket csak most hozták nyilvánosságra. A dél-amerikai ország kulturális minisztere, Wilma Alanoca „egyedülállónak” nevezte a felfedezést.

A maradványokat egy régészeti központba szállították át a további tanulmányozás érdekében, később azonban egy viachai múzeumban fogják kiállítani őket.

Borítókép: A szakemberek egy föld alatti sírkamrában találtak rá a pacajes indián törzs több mint száz tagjának maradványaira

Forrás: AFP/Bolivian Ministry Of Cultures/Wanderson Esquerdo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!