golflabda méretű

2018.03.13. 13:11

Tízmilliárd forintnyi összeget fizettek egy gyémántért

Negyvenmillió dollárért (tízmilliárd forintért) kelt el a világ egyik legnagyobb nyersgyémántja - jelentette be kedden a Gem Diamonds Limited gyémántbányászati cég.

Forrás: shutterstock

Fotó: Subbotina Anna

A valaha talált ötödik legnagyobb, 910 karátos, drágakő minőségű gyémántot hétfőn egy tenderen értékesítették Belgiumban. Az antwerpeni eladás további részleteit, a vásárló kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A golflabdánál nagyobb, színtelen, IIa típusú – a természetes gyémántok alig 1-2 százalékát adó – gyémántot januárban bányászták ki a leshotói Letseng bányából. Az onnan kitermelt gyémántokat általában kiemelkedően magas karátonkénti áron vásárolják meg.

Korábban egy gyémántszakértő a Financial Timesnak nyilatkozva már megjósolta, hogy a gyémánt akár 40 millió dollárt is érhet.

A Letseng bányában talált eddigi legnagyobb gyémánt a 603 karátos Lesotho Promise volt, amelyre 2006-ban bukkantak. A gyémántért egy évvel később 12,3 millió dollárt (3 milliárd forintot) adott egy vásárló.

Lesotho a Dél-afrikai Köztársaságba beékelődött kis, szegény, hegyvidéki ország. A Letseng bányában talált drágaköveket antwerpeni aukciókon értékesítik. A bánya 30 százalékban a lesothói kormány, 70 százalékban a Gem Diamonds vállalat tulajdona.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Subbotina Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!