A múltat végképp eltörölnék...

2021.04.14. 14:18

Tiltakoznak a baloldaliak az amerikai alkotmány egyetemi oktatása ellen

Konzervatív javaslat szerint az egyetemi hallgatóknak kötelező lenne olyan kurzuson részt venniük, ahol az Egyesült Államok történelméről, a kormányáról és az alapító dokumentumokról tanulnának. A baloldali politikusok közül azonban többen nem értenek egyet ezzel a javaslattal.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A jelek szerint arra van szükség a mai világban, hogy a fiatalokat külön tanítsák az államalapító dokumentumokról és az alkotmányról. Az egyesült államokbeli Dél-Karolinában egy törvénytervezet kötelezővé tenné a főiskolás és egyetemista fiataloknak, hogy alaposan megismerjék az ország alapító dokumentumaiban lefektetett alapelveket – írja a V4NA hírügynökség.

A Reinforcing College Education on America's Constitutional Heritage Act nevű törvénytervezetet egy republikánus szenátor, Larry Grooms mutatta be. A cél, hogy megreformálják a jelenlegi szabályokat és ezáltal rábírják a diákokat arra, hogy elolvassák az Egyesült Államok alkotmányát, valamint egyéb fontos dokumentumokat, így például a Függetlenségi nyilatkozatot.

South Carolina considers bill to require colleges and universities to teach America's founding documents https://t.co/ggSJbtnDZA

Ezt egy háromalkalmas kurzus keretében tehetnék meg a hallgatók, ahol vagy az amerikai kormányról és a történelemről, vagy az alapító dokumentumokról tanulnának. Bár a korábbi előírások szerint is egy egész éves kurzus volt a témában, amelynek a végén vizsgázniuk kellett a fiataloknak. Az új szabályozás támogatói szerint a követelményeket nem érvényesítették.

Ugyanakkor vannak ellenzői is a törvénytervezetnek, főleg a demokrata politikusok között. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Michael Rivers demokrata képviselő szerint az új szabályozás valójában belenevelné a diákokba, hogy mit tartsanak fontosnak. Szerinte az alapító dokumentumok elolvasásával hamis tényeket erősítenének meg az emberekben az amerikai történelemről, aminek veszélyes következményei lehetnek. Ezzel szemben a törvénytervezet egyik fő támogatója, a republikánus Garry Smith szerint ha a diákok elolvassák ezeket a szövegeket, jobb állampolgárokká válnak.

Az Egyesült Államokban az utóbbi időben nagy veszélybe került a szólásszabadság, az az alapjog, amelyet az ország alkotmányának az első módosítása is rögzít. Elképzelhető, hogy éppen emiatt tartanák szükségesnek Dél-Karolinában az alkotmánynak és az egyéb alapító dokumentumoknak a tanulmányozását, hogy mindenki tisztában legyen az ország alapértékeivel és a mindenkit megillető jogokkal.

Konzervatív sikerek

Dél-Karolinában egyébként nem ez az első konzervatív törvénytervezet, amelyet megvitattak idén. Februárban képviselőházi viták után hivatalosan is hatályba lépett az úgynevezett szívveréstörvény. Ennek értelmében az orvosoknak ultrahangos vizsgálatot kell végezniük a terhes nőkön az abortusz előtt. Ha már van szívverése a babának, tilos megszakítani a terhességet – kivéve egyes eseteket, mint például ha a terhesség szexuális erőszak eredménye.

Ez a szabályozás rendkívül szigorú helyzetet teremt, mert a magzatoknak már hathetes korukban van szívverése, és sok esetben ekkor a nők még nem is tudják, hogy terhesek. A demokrata politikusok úgy tiltakoztak, hogy a törvény megvitatása során kivonultak az ülésteremből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!