Kancsi története

2021.01.20. 07:28

Szokatlan lakótársakat kap egy magányos állatkerti orrszarvú

A pandémia miatt nem találtak társat egy bangladesi állatkert elárvult orrszarvújának, ezért birkákat költöztetnek hozzá, hogy ne legyen magányos.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Kancsi nevű nőstény orrszarvú a dakkai állatkert egyik fő látványossága. De egy ideje már magányosan él, mivel párja, Kancsan 2013-ban elpusztult. Akkor, hogy depressziójából kimozdítsák, egy birkát költöztettek a kifutójába. A próbálkozás bevált, de 2019-ben a birka is megbetegedett, és Kancsi megint egyedül maradt, amitől ismét depressziós lett.

Abdul Latif, az állatkert igazgatója kedden elmondta, hogy hamarosan két birka lehet majd Kancsi új társasága. Tavaly szerettek volna egy hím orrszarvút találni Kancsi mellé, de ezt meghiúsította a pandémia. Idén a szomszédos Indiából próbálnak ismét társat szerezni a nősténynek. Addig is a birkákkal akarják áthidalni a várakozás idejét.

Latif magyarázata szerint ezúttal azért két birkát költöztetnek Kancsi mellé, „mert a birkáknak is szükségük van egy partnerre a saját fajtájukból”.

Kancsi gondozója elmondta, hogy mióta megint egyedül él, az orrszarvú sokat szomorkodik, megszokott tápláléka felét sem eszi meg, csak fekszik és sokszor órákig nem reagál a hívásra.

A 13 éves nőstény még mindig képes szaporodásra és társra van szüksége fűzte hozzá. Egy orrszarvú fogságban 35-40 évig él.

A bangladesi állatkert adatai szerint évente négymillió látogatójuk van.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!