fontos lépés

2021.09.25. 12:04

Szigorított a légszennyezési határértékeken a WHO

A változtatásra azért volt szükség, mert tanulmányok azt mutatják, hogy a rossz levegőminőség jóval károsabb az emberekre az eddig feltételezettnél.

(FILES) In this file photo taken on January 13, 2021, shows smog obscuring the view from the Saad Abad mountain north of the Iranian capital Tehran with high levels of air pollution. - The World Health Organization strengthened its air quality guidelines on September 22, 2021, saying air pollution was now one of the biggest environmental threats to human health, causing seven million premature deaths a year.

Forrás: AFP

Fotó: ATTA KENARE

Szigorította a légszennyezési határértékekre vonatkozó irányelveit az Egészségügyi Világszervezet (WHO), szerdán közzétett új ajánlásában felére, negyedére csökkentette a légszennyező anyagokra vonatkozó határértékeket.

Az ENSZ szakosított szervezete utoljára 2005-ben adott ki ajánlást a légszennyező anyagok határértékeiről.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a rossz levegőminőség jóval károsabb az emberekre az eddig feltételezettnél. „A légszennyezés minden országban veszélyt jelent az egészségre, de leginkább az alacsony és közepes jövedelmű országokban sújtja az embereket” – indokolta az új irányelvek szükségességét Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

„A WHO új levegőminőségi irányelvei bizonyítékokon alapuló gyakorlati eszköz a levegő minőségének javítására, amelytől az élet függ. Minden országot és mindazokat, akik a környezetvédelemért harcolnak, felhívok arra, hogy léptesse életbe az irányelveket, hogy csökkentsük a szenvedést és életeket mentsünk meg” – hangoztatta.

Az új irányelvek alapján a WHO felére, 10-ről 5 mikrogram/m3-re csökkentette a levegőben lévő szállópor (PM2.5) éves célértékét, a PM10 éves célértéket 20 mikrogrammról 15-re. A levegő nitrogén-dioxid szennyezettségére a jelenlegi éves 40 mikrogram/m3 helyett 10 ?g/m3 célértéket határozott meg.

„A WHO szinte az összes levegőminőségi határértéket csökkentette, figyelmeztetve arra, hogy az új irányértékek túllépése jelentős kockázatokat jelent az egészségre. Ugyanakkor a határértékek betartásával életek milliói menthetők meg. A szállóporhoz (PM2.5) köthető elhalálozás 80 százaléka elkerülhető lenne a világon, ha a jelenlegi légszennyezési határértékeket a javasolt új irányelvek alapján csökkentenék” – fogalmazott a szervezet közleménye.

A WHO becslése szerint évente mintegy hétmillió ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt, amely a gyermekeknél károsan hat a tüdő fejlődésére, növeli az asztma kialakulásának a kockázatát. A felnőtteknél a légszennyezés szív-és érrendszeri betegségeket okozhat, súlyosbíthatja a mentális betegségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!