törékeny természeti csodák

2019.03.12. 14:21

Szennyezett folyóvíz gátolja a Nagy-korallzátony gyógyulását

A szennyezett folyóvíz a legnagyobb akadálya annak, hogy a Nagy-korallzátony regenerálódjon – ezt állapította meg egy kedden publikált ausztrál tanulmány.

AUSTRALIA. QUEENSLAND. GREAT BARRIER REEF. DIVER AND CORAL.

Forrás: AFP / ONLY WORLD / Only France

Fotó: Jean-Michel Mille

A Nagy-korallzátony fennmaradása azon múlhat, hogy mennyire tud felépülni az olyan katasztrófák után, mint egy trópusi ciklon, egy betegség vagy a korallfehéredés, amelyek mind egyre gyakoribbak.

A tanulmány 1995 és 2017 között 46 helyszín adatait elemezte és arra az eredményre jutott, hogy

azok a szakaszok, ahol a korallzátonyt a szennyezett folyóvíz érte, sokkal lassabban épültek fel a korallfehéredés után, és sokkal hajlamosabbak más betegségekre.

„A klímaváltozás és más környezeti terhelések máris jelentős részeit károsították a Nagy-korallzátonynak.

Fennmaradását az határozhatja meg, hogy mennyire képes ellenállni a zavaró tényezőknek és mennyire képes felépülni a korallpusztulás után”

- fogalmaztak a tanulmány szerzői.

Miközben a zavaros folyóvíz bizonyos mértékig ellenállóbbá teszi a korallt a fehéredéssel szemben, mivel kevesebb fény jut át a vízen, összességében a korallzátony sérülékenyebbé válik, ezért a szennyezett folyóvíz beáramlásának hatása mégiscsak negatív.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) 2018-as jelentése azt állapította meg, hogy a mezőgazdasági területekről a Nagy-korallzátonyhoz érkező, üledékkel és műtrágyával szennyezett víz jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést, ezért a WWF olyan törvényeket sürgetett, amelyek jobban védik a törékeny természeti csodát.

Borítókép: búvár a Nagy-korallzátonynál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!