van remény

2019.08.10. 10:43

Száz év után először született eurázsiai hiúz a Pireneusokban

Mind a spanyolországi, mid a franciaországi térségében kihaltnak tartották a vadmacskát, amelyet utoljára az 1930-as években láttak ezekben a hegyekben.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Catalunya La Pedrera Alapítvány

A Pireneusoknak mind a spanyolországi, mid a franciaországi térségében kihaltnak tartották a vadmacskát, utoljára az 1930-as években látták a fajt ezekben a hegyekben.

A spanyol természetvédelmi központ szerdán tette közzé a hiúzkölykökről készült felvételeket, két hónappal az után, hogy fogságban megszülettek.

A hiúzszülők is fogságban születtek Észak-Spanyolországban még az előtt, hogy 2008-ban a központba kerültek volna. A kölykök a természetvédelmi központ katalóniai Ált Aneu Pallars Sobirában lévő vadvédelmi területén születtek.

Az eurázsiai hiúz különbözik a kisebb ibériai hiúztól, amely nemrég még a kihalás szélén állt. Elsősorban Észak-Európa és Szibéria erdeiben él. Egykor egész Európában elterjedt volt, a 20. század közepére azonban Közép- és Nyugat-Európa legtöbb országában kihalt. Napjainkra több helyen sikerült visszatelepíteni az erdőkbe. Testhossza 80-130 centiméter, súlya elérheti akár a 38 kilogrammot is.

Borítókép: 2019. augusztus 5-i kép egy két hónapos eurázsiai hiúzról (Lynx lynx) a Pallars Sobira katalán megyei Alt Áneu település közelében. A kölyök mintegy száz éve az első, Pireneusokban született eurázsiai hiúz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!