természetes önkiszolgáló

2018.07.12. 21:54

Szabadtéri büfék várják a vadon élő elefántokat Kínában

Úgy tűnik, beválik az ötlet, mert már most kevesebb ormányos garázdálkodik a falusiak termőföldjein.

(170606) -- XISHUANGBANNA, June 6, 2017 (Xinhua) -- The wild Asian elephant "Ranran" eats leaves at Asian Elephant Breeding and Rescue Centre in Xishuangbanna Dai Autonomous Prefecture, southwest China's Yunnan Province, June 5, 2017. The rescue centre has offered help to 12 wild Asian elephants since it was founded in 2008. Now nine wild Asian elephants still remain in the centre to receive medical care and rehabilitation training until returning to the nature.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Jing Huihui

Az állatok kedvenc csemegéit kínáló szabadtéri „büféket” alakítottak ki a vadon élő ázsiai elefántoknak a délnyugat-kínai Jünnan tartományban, hogy megelőzzék a veszélyeztetett ormányosok és a falusiak közötti konfliktusokat.

A Hszisuangpannai Nemzeti Természetvédelmi Terület munkatársai idén három helyszínt, összesen 100 hektárnyi területet ültettek be az elefántok kedvenc táplálékaival, például bambusznáddal és kínai papíreperfával.

Jünnan tartomány egy másik városának környékén immár több mint 253 hektáron csemegézhetnek az elefántok cukornádból, banánból és kukoricából.

A hatóságok reményei szerint a szabadtéri „kantinok” segítenek távol tartani az elefántokat a településektől, megelőzve a falusiak és az állatok közötti szerencsétlen találkozásokat.

Az ázsiai elefánt veszélyeztetett faj. Kínában elsősorban Jünnan tartomány három vidékén honos. A faj vadon élő populációját az 1990-es években 170, ma nagyjából 300 egyed alkotja Kínában.

A Hszisuangpannai Nemzeti Természetvédelmi Terület munkatársa, Vang Pin szerint az újítás bevezetése óta kevesebb elefánt garázdálkodik a falusiak termőföldjein.

Borítókép: Vadon élő ázsiai elefánt eszik

Forrás: AFP/Jing Huihui

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!