Tudományos eredmény

2021.12.06. 13:45

Segít a D-vitamin a koronavírus elleni küzdelemben

A szakemberek meghatározták, hogy mennyire D-vitaminra van szüksége a koronavírusos betegeknek a gyorsabb felépülés érdekében.

A Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint a téli, napfénymentes időszakokban érdemes a D-vitamin-pótlásról gondoskodnunk, de hogy mennyi a javasolt például koronavírusos betegség esetén, arról új ajánlást fogalmaztak meg a szakemberek – olvasható az Origo cikkében.

Az első hazai, D-vitaminnal kapcsolatos egységes ajánlást 10 évvel ezelőtt fogadták el a szakemberek, akik 3-4 évente újítják meg a D-vitamin szedésével kapcsolatos alapelveket az új tudományos eredmények tükrében. Legutóbb éppen a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika szervezésében valósult meg az a konferencia, amelyen a legújabb tudományos kutatásokat vitatták meg a szakemberek, és az ajánlást is frissítették.

A D-vitamin pótlására javasolt napi dózis nem változott. Az újdonság, hogy a szükséges mennyiségű vitamint, amely egészséges felnőtt 2000 nemzetközi egység, vagyis NE, akár heti egy alkalommal 14 ezer vitaminegységben vagy havi egyszeri adagban, 60 ezer egységben is lehet pótolni.

Nincs szükség ennél magasabb napi adagolásra, kivéve a súlyos COVID-19 betegség alatt, amikor 5 napig 12 ezer egységet, utána 4 ezer egységet kap a beteg a kórházi tartózkodás ideje alatt. Takács István, az egyetem professzora elmondta, így telítik a D-vitamin-raktárát, ezért hívják ezt telítő dózisnak. A D-vitamin-hiány és a COVID-fertőzés súlyosabb lefolyása ugyanis összefügg.

Takács István kiemelte, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontanyagcserében, így a csonttörések megelőzésében, illetve a daganatok, leginkább a vastagbél- és emlőrák megelőzésében, valamint a daganattúlélésben és az autoimmun betegségek elleni küzdelemben is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!