lebukott

2020.01.17. 06:26

Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból egy spanyol bankvezér

A Spanyolország egyik leggazdagabb embereként számon tartott 83 éves Botín, aki a Bankinter elnöke és a Banco Santander alelnöke is volt korábban, azután próbálta meg illegálisan külföldre juttatni a képet, hogy arra kiviteli tilalmat rendelt el a spanyol kulturális minisztérium.

Forrás: Shutterstock

Másfél év börtönre és 52,4 millió eurós (16,4 milliárd forint) pénzbüntetésre ítélte Jaime Botín egykori bankvezért a madridi bíróság csütörtökön, mert a férfi saját Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból, hogy eladhassa.

Az 1906-ban festett Fiatal női fej című alkotást a londoni Christie's aukciósház árverezte volna el 2013 februárjában, ám a szaktárca, az ország számára is kiemelt történelmi és művészeti értéke miatt nem engedélyezte a festmény külföldre szállítását.

Botín ezután saját jachtján Korzika szigetére vitette a műkincset, ahonnan repülővel juttatták volna el Genfbe, ám a francia hatóságok a kikötői ellenőrzéskor rábukkantak és lefoglalták.

A bíróság ítéletében a spanyol államra ruházta a festményt, pénzbírságként pedig becsült árának kétszeresét szabta ki a bankárra.

A Picasso-képet a madridi Zsófia királyné Múzeum raktárában őrzik bírósági letétben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!