Természeti csapás

2019.10.07. 20:00

Ősi sziklafestményeket veszélyeztetnek az amazóniai tüzek (videó)

A növekvő erdőirtás és a súlyos erdőtüzek jelentős kárt okoznak a világ legnagyobb esőerdejében.

Forrás: MTI/EPA

A brazíliai Monte Alegre park ősi sziklafestményeit veszélyeztetik az Amazonas térségében tomboló erdőtüzek.

Pará szövetségi állam környezetvédelmi intézetének közlése szerint szombaton újabb tüzek keletkeztek az Amazonas folyó mentén elterülő államban, a Monte Alegre Park közelében.

A parkban számos híres régészeti lelőhely és barlang található, köztük a kőkorszaki Serra Lua, amelyet veszélyeztetnek az új erdőtüzek.

A Serra Lua kőszikláin található 11 ezer éves festmények arról tanúskodnak, hogy az ember már a kőkorszakban is lakta az Amazonas alsó folyásának vidékét, A nagyméretű sárga és vörös színű figurák és körök a hegy szikláin mintegy 200 méter hosszan húzódnak, a hegy lábától is jól láthatók.

Idén rendkívüli mértékben megnövekedett az amazóniai esőerdőkben pusztító tüzek száma. Műholdas felvételek szerint Brazília-szerte 85 százalékkal nőtt a tűzesetek száma az előző évhez képest, főként az Amazonas-medencében. A növekvő erdőirtás és a súlyos erdőtüzek jelentős kárt okoznak a világ legnagyobb esőerdejében.

A Nemzeti Űrkutatási Intézet legújabb adatai szerint augusztushoz képest 35,5 százalékkal csökkentek az erdőtüzek, szeptemberben 19 ezer 925 tűzesetet jegyeztek fel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!