fontos találmány

2020.03.11. 15:16

Órákkal korábban figyelmeztet a vérkeringés összeomlására egy algoritmus

Rengeteg életet menthet meg a fejlesztés.

Forrás: Shutterstock

A vérkeringés összeomlására figyelmeztető algoritmust fejlesztettek a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Berni Egyetemi Kórház kutatói.

A fejlesztés a tünetek jelentkezéséhez képest órákkal korábban felismeri az intenzív osztályon kezelt betegnél fellépő kritikus keringési elégtelenséget.

Az intenzív osztályon a mérőműszerek folyamatosan szállítják a páciensek életfunkcióiról szóló adatokat. Ahhoz, hogy ezekből az értékekből és más orvosilag fontos információkból a javulásra vagy más veszélyes elváltozásokra következtetni lehessen, időre és tapasztalatra van szükség. Az orvosok és ápolók ehhez a jövőben algoritmusoktól kaphatnak segítséget.

Gunnar Rätsch és Karsten Borgwardt, az ETH kutatói és munkatársai a gépi tanulás módszereit és a berni kórház átfogó adatgyűjteményét alkalmazva fejlesztették ki a kritikusnak számító keringési elégtelenségeket idejében figyelmeztető jelzéseket.

A tudósok eredményeikről a Nature Medicine című szaklapban számoltak be.

Az egyetemi klinika 2005 óta gyűjti a páciensek beleegyezésével az állapotukat érintő részletes – anonim – adatokat. Ez a 36 ezer kórházi tartózkodásra vonatkozó információhalmaz képezte a fejlesztés alapját.

A kifejlesztett algoritmusok és modellek az adathalmaz alapján az esetek 90 százalékában meg tudták jósolni előre a keringési rendellenességek jelentkezését – mondta el Rätsch. Az esetek 82 százalékában ez legalább két órával a tünetek megjelenése előtt történt, ami időt spórol a személyzetnek az ellenintézkedések megtételére.

Ehhez a ténylegesen rendelkezésre álló orvosi információknak csupán töredéke is elegendő volt. Már 20 mérési érték is elég volt, többek között a vérnyomás, pulzus, különböző vérértékek, a kor, a kapott gyógyszerek – fejtette ki Borgwardt.

A kutatómunka célja többek között az intenzív osztályokon a hibás riasztások csökkentése, a személyzet időbeli riasztása a veszélyes komplikációk esetén.

Az algoritmus tényleges alkalmazásához további fejlesztésekre van még szükség. Az első prototípust klinikai tanulmányok során fogják tesztelni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!