környezetvédelem

2019.08.15. 11:03

Olvasóink itthon is betiltanák a műanyag zacskók használatát

Az emberek többségét igenis érdekli Földünk védelme – ez derül ki legutóbbi szavazásunk eredményéből. Arra kerestük a választ, olvasóink mit szólnak ahhoz, hogy Németországban a jövőben nem lehet majd műanyag zacskót kapni a boltokban.

Forrás: Shutterstock

Angliában pénzt számolnak fel értük, Németországban pedig betiltják a műanyag zacskók használatát. A cél a környezetkárosító anyagok csökkentése. Minderre azért van szükség, mert

a műanyag zacskók lebomlási ideje 200-1000 év is lehet.

Ezek a termékek súlyos károkat okoznak a Földnek: a legtöbb a folyókban, tengerekben köt ki, de látjuk őket szétszórva az erdőkben, földeken is. Tengeri állatok ezrei pusztulnak el lenyelt zacskódarabokkal a gyomrukban, vagy attól, hogy belegabalyodnak ezekbe és képtelenek továbbrepülni, úszni.

E heti szavazásunk alkalmával arra voltunk kíváncsiak, olvasóink mit gondolnak a zacskók használatáról.

A legtöbben – 44 százalékuk – szavazott arra, hogy épp itt az ideje a zacskók betiltásának. Azt szeretnék, hogy Magyarországon is vezessenek be hasonló intézkedéseket.

Ők azok, akik óvják a környezetet és felismerték a műanyag termékek veszélyét. Úgy gondolják, talán még nem késő tenni valamit.

20 százalék azt a válaszlehetőséget jelölte meg, amely arra utal, hogy bizony a petpalackok használata legalább annyira káros, mint a zacskóké.

Ezek a szavazók nem érik be csupán azzal, hogy betiltják a műanyag zacskókat. Szerintük ennél jóval többet kell ugyanis tenni a bolygó megóvása érdekében. Ennek első lépése lehet a palackok használatának megszűntetése.

Olvasóink 19 százaléka örül a döntésnek: szerintük régen is megvolt az ember műanyag zacskók nélkül.

És valóban. Nem is volt olyan régen, hogy a vásárlók kosárral a karjukon mentek a piacra vagy a zöldségeshez. A gyümölcsöt, zöldséget teljesen felesleges bezacskózni arra a kis időre, amíg az otthonunkba hazavisszük. Ott úgyis kipakoljuk, a zacskó pedig – jobb esetben – a szemétben landol.

A szavazók 17 százaléka úgy látja, ez a megoldás mit sem ér, ha máshol közben tonnaszám öntik a műanyagszemetet a tengerbe.

Érthető az elkeseredésük, látva azokat a képeket, amelyek az egyes országokban lévő siralmas állapotokat mutatják.

Ennek ellenére fontosak az ehhez hasonló döntések, hiszen minden egyes lépés közelebb visz ahhoz, hogy megállítsuk a környezetszennyezést. Amíg még nem késő.

Betiltják a műanyag zacskókat a németek. Mit szól hozzá?

Örülök neki! Régen is megvolt az ember nélküle. 19%

Hiába, ha máshol tonnaszám öntik a műanyagot a tengerbe. 17%

Épp ideje! Vezessék be nálunk is! 44%

Miért pont a zacskókat? És a műanyag palackokkal mi lesz?! 20%

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!