ebszigor

2018.10.10. 21:56

Nemhogy autót, kutyát vezetni sem lehet ittasan Bécsben

Maximális megengedett véralkoholszintet szabott meg a harci kutyák gazdái esetében a bécsi önkormányzat, a szigorú intézkedést az után rendelték el, hogy egy ittas nő rottweiler kutyája halálra mart egy kisgyermeket.

Studio portrait of Rottweiler dog and baby girl with hands over ears

Fotó: Cultura Creative

A harci kutyák gazdáinak megengedett véralkoholszintje a gépkocsivezetőkhöz hasonlóan 5 ezrelék lesz,

aki megszegi minimum ezer euró pénzbüntetést kap

- jelentette be szerdán Gerhard Pürstl, a bécsi rendőrség vezetője és Ulli Sima, az önkormányzat illetékese.

Egy korábbi rendelkezés már kötelezte a harci kutyák tulajdonosait arra, hogy kutyakiképzésen vegyenek részt, és pórázon vezessék kutyájukat vagy szájkosarat adjanak az állatra.

A rendelet ezen részét is tovább szigorították, kötelező lesz mind a póráz, mind a szájkosár használata, és súlyos büntetést szabnak ki arra, aki megszegi.

Szájkosár hiánya esetében első alkalommal 200 euró pénzbüntetésre és egy hatórás tréningen való részvételre kötelezik a tulajdonost. A harmadik kihágás esetén pedig két évre elveszik tőle a kutyáját.

Ha a kutya megharap valakit, mert nem volt rajta szájkosár, azonnal elveszik őt a gazdájától.

Ulla Sima, az önkormányzat környezetvédelmi részlegének a vezetője hangsúlyozta: minden tőlük telhetőt meg akarnak tenni azért, hogy megvédjék az embereket, különösen a gyermekeket a kutyatámadásoktól a fővárosban.

A rendeletet az után szigorították, hogy szeptemberben meghalt egy egyéves kisfiú, aki nagyszüleivel sétált az osztrák fővárosban, amikor megtámadta őt egy Rottweiler, súlyos koponyasérüléseket okozva neki.

A rendőrség szerint a kutya tulajdonosa erősen ittas volt, még csak közbe sem lépett, hogy elejét vegye a támadásnak.

Borítókép: AFP / Cultura Creative / Emma Kim

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!