nem úszta meg

2018.03.06. 17:40

Milliárdokat fizethet Amerika legutáltabb embere

Martin Shkreli gyógyszeripari befektetőt biztosítási csalás miatt ítélték el.

Martin Shkreli, the former Turing Pharmaceuticals executive who became known as "Pharma Bro" arrives for the first day of jury selection in his federal securities fraud trial June 26, 2017 at United States District Court Eastern District of New York in Brooklyn. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY

Több mint 7,3 millió dollár (1,8 milliárd forint) büntetést szabott ki hétfőn az illetékes bíróság a tavaly csalás miatt elítélt Martin Shkreli gyógyszeripari befektetőre, akit gyakran Amerika legutáltabb embereként emlegetnek.

A 34 éves New York-i üzletembert, aki azzal vált hírhedtté, hogy egyetlen éjszaka alatt 5000 százalékkal emelte meg egy életmentő HIV-gyógyszer árát, 2017-ben ítélték el biztosítási csalás miatt, ám 5 millió dollár óvadék ellenében szabadlábon lehetett volna az ítélethirdetésig.

Ezt azonban egy szövetségi bíró nem sokkal később visszavonta, miután az üzletember – állítólag csak tréfából – ötezer dollárt ajánlott fel annak, aki szerez egy hajtincset Hillary Clintontól.

A jelenleg tehát börtönben lévő Shkreli ítélethirdetése pénteken lesz. Kiyo Matsumoto kerületi bíró az üzletember büntetésének részeként rendelte el a több mint 7,3 millió dollár pénzbüntetést.

Az összeg kifizetéséhez Shkrelinek meg kell válnia a Wu Tang Clan New York-i hiphopegyüttes egyetlen példányban megjelent albumától, a 2015-ös Once Upon A Time In Shaolin című korongtól, amelyet Shkreli annak idején 2 millió dollárért szerzett meg egy árverésen.

Az üzletembernek egyéb értéktárgyairól, köztük egy Picasso-festményről, valamint egy állítása szerint a tulajdonában lévő kiadatlan lemezről, Lil Wayne amerikai rapper Tha Carter V című albumáról is le kell mondania. Ezen kívül 5 millió dollárt kell fizetnie készpénzben.

A bíró szerint a vagyontárgyakat addig nem kobozzák el, amíg Shkrelinek lehetősége van fellebbezni.

Borítókép: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!