túl sablonos

2018.12.18. 16:14

Megváltoztatják a múzeum nevét, hogy külföldön is megjegyezzék

Megváltoztatja nevét egy tekintélyes hollandiai múzeum, a hágai Gemeentemuseum, hogy külföldön is jobban megismerhessék.

The painting Victory Boogie Woogie of Piet Mondriaan is on display with a new frame, at the Gemeentemuseum in The Hague, on March 12, 2018. (Photo by Olaf KRAAK / ANP / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Fotó: AFP

A 160 ezer darabos saját gyűjteménnyel rendelkező és évente 30-35 kiállítást rendező intézmény jelenlegi elnevezése (közösségi múzeum), „ormótlan”, és nem tükrözi, hogy a gyűjteményt egykoron művészek alapították – közölte Benno Tempel igazgató.

A Gemeentemuseum a 2019 őszére tervezett nagy Monet-kiállítás alkalmából veszi fel a külföldiek által is könnyen megjegyezhető Hágai Művészeti Múzeum (angolul: Art Museum of The Hague) elnevezést.

A múzeum kollekciója főleg a 20. század első feléből származik, itt található a világ legnagyobb gyűjteménye Piet Mondrian (1872-1944) holland festőtől, benne utolsó, befejezetlen képével, a Victory Boogie Woogie-val.

A múzeumot Hendrik Petrus Berlage holland építész tervezte, az art deco épület a stílus egyik ikonikus példánya.

Borítókép: a hágai Gemeentemuseumban szemléli egy érdeklődő a Victory Boogie Woogie-t

AFP / ANP / Olaf Kraak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!