beteg lett

2018.03.04. 15:45

Megpróbálják megmenteni az utolsó északi szélesszájú orrszarvút

Állapotának rosszabbodása az alfaj kihalásával fenyeget.

Maasai warriors pose with Sudan, the only male of the last three northern white rhino sub-species on the planet, on June 18, 2017 following a charity cricket match played in the wilds of Laikipia county's Ol-Pejeta Conservancy, at the foot of Mount Kenya, and home to the last three northern white rhino sub-species on the planet. The two-day tournament dubbed 'Last Male Standing' is an annual charity event that aims to raise awareness of the plight of the nothern-white rhino and creates funding to continue ongoing research into ways to save the sub-species from extinction. / AFP PHOTO / TONY KARUMBA

A 45 éves Sudan nevű hím Kenyában él két nőstény társaságában.

2017 végén jobb hátsó lábát fertőzés támadta meg, amelyet akkor még meggyógyítottak az állatorvosok. Ugyanazon a lábán találtak a közelmúltban egy újabb, súlyosabb fertőzést – közölték a Kenya középső részén fekvő Ol Pejeta vadvédelmi terület illetékesei.

„Aggódunk érte, nagyon öreg már, és nem akarjuk, hogy szükségtelenül szenvedjen”

- tették hozzá.

Sudan és a két nőstény, Najin és Fatu, valamint egy azóta elpusztult másik hím északi szélesszájú orrszarvú 2009-ben érkezett egy cseh állatkertből Kenyába.

Zoológusok azt remélik, hogy megmenthetik az alfajt a kihalástól oly módon, hogy egy déli keskenyszájú orrszarvú mesterséges megtermékenyítés révén béranyaként kihordhatná utódaikat. A mesterséges megtermékenyítéshez elpusztult orrszarvúknak a berlini Leibniz Zoológiai és Vadállatkutató Intézetben őrzött spermáit, valamint az Ol Pejeta-i nőstények petesejtjeit használnák fel.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt.

Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban,

amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták meg menteni őket a pusztulástól.

A déli keskenyszájú orrszarvúból mintegy 20 ezer él Afrikában a fajmentő erőfeszítések eredményeként.

Borítókép: Maszáj harcosok pózolnak Sudan-nal Kenyában

AFP PHOTO / TONY KARUMBA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!