rongálódások, repedések

2019.07.18. 21:12

Restaurálják Tutanhamon aranyozott fakoporsóját

A gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a koporsón.

Forrás: AFP

Fotó: Mohamed El-Shahed

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta.

Az egyiptomi régészeti múzeum szerdán közleményben jelentette be, hogy új helyén megkezdődött a koporsó helyreállítása, amely várhatóan nyolc hónapig tart. A közlemény szerint az átszállítás előtt alaposan megvizsgálták a koporsót és különféle rongálódásokat állapítottak meg, köztük repedéseket az aranyozásban.

A leghíresebb egyiptomi fáraó aranyozott koporsóját az elkövetkező hetekben, az első állapotstabilizáló restaurálások után mutatják be a sajtónak – közölték.

Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható.

A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!