Genovai hídomlás

2019.06.04. 15:48

Megkezdődött a lakóépületek lebontása

Markológépekkel kezdték el bontani Genovában a tavaly augusztusban leomlott Morandi híd alatti épületeket, így készítik elő a híd romjainak felrobbantását.

Forrás: AFP

Fotó: Marco BERTORELLO

A Morandi híd alatti lakóépületek tavaly augusztus közepe óta üresen állnak. A lezárt ablakokon azonban még ott lógnak a függönyök, az erkélyeken azóta is nyitva vannak a napellenző vásznak.

A lebontásra ítélt első ház a Porri utca 10. szám alatti, amelyet markológépekkel szednek darabokra. A bontás okozta por csökkentésére folyamatosan vizet permeteznek az épületre: a bontási munkák idejére a környékbeli lakosok – akiknek otthona nincsen a veszélyes, bontandó zónában – családonként 4 ezer és 20 ezer euró közötti kártérítést kaptak a lezárt utcák, felszálló por és zaj miatti nehézségekért.

A bontás alatt levő lakóház közvetlenül a híd talpon maradt 10. és 11. talpazatánál található. Az épület eltávolítása után a két talpazatot felrobbantják: ennek időpontját június 24-re tűzték ki. Jelenleg a Genovától nem messzi Camaldoli volt bányájában folynak a dinamitpróbák. A robbantás napján a környékbeli lakosokat, majdnem tízezer embert evakuálni akarják legalább huszonnégy órára. A felrobbantott talapzatok romjai a híd alatt folyó Polcevera patak medrébe hullanak majd.

Az 1967-ben felavatott Morandi híd középső szerkezeti elemei tavaly augusztus 14-én omlottak le. Tizennégy ember vesztette életét a roncsok alatt, valamint több mint ötszáz ember veszítette el otthonát. A több mint egy kilométer hosszú, kilencven méter magas híd Genova keleti és nyugati részét kötötte össze. A baleset okait kereső ügyészi vizsgálat még folyamatban van, 73 személy, többek között a hidat üzemeltető olasz autósztráda-társaság vezetőivel szemben indult vizsgálat. A római kormány 2020 tavaszára ígérte az új híd megépítését.

Borítókép: A genovai tavaly augusztusban leomlott Morandi híd 2019. február 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!