az egész világ ismerte

2018.06.21. 18:31

Meghalt Koko, a gorilla, aki értette a jelbeszédet

A 46 éves állatot álmában érte a halál.

Elpusztult Koko, a nyugati síkvidéki nőstény gorilla, aki elsajátította az amerikai jelbeszédet.

A Gorilla Alapítvány csütörtökön bejelentette, hogy a 46 éves gorillát álmában érte a halál kedden az alapítvány kaliforniai birtokán, ahol Koko egy hím barátjával élt.

Koko a San Franciscó-i állatkertben született 1971. július 4-én, a Hanabi-ko nevet kapta, de csak Kokónak becézték. Egyéves korától tanította őt jelbeszédre Francine Patterson, a Stanford Egyetem kutatója.

Negyvenévesen több mint ezer jelet használt, és a beszélt angol mintegy kétezer szavát értette. A Gorilla Alapítvány Koko-projektje a világ leghosszabb, fajok közötti kommunikációs programjává vált.

A gorilla számos dokumentumfilmben szerepelt, és kétszer is felkerült a National Geographic magazin címlapjára, az 1978-as felvételt saját magáról készítette egy tükör segítségével.

Koko azon kevés főemlősök egyike volt, akik megtanulták a jelnyelv használatát. Köztük van még Washoe, a nőstény csimpánz, aki Washington államban él, és Chantek, a nőstény orangután Atlantában.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Brina L. Bunt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!