Ökológiai vészhelyzet

2020.08.12. 14:37

Megállították az üzemanyag szivárgását a Mauritiuson zátonyra futott hajón

Mauritiuson szivattyúzással sikerült megállítani az üzemanyag szivárgását a zátonyra futott japán teherhajóból – közölték szerdán a helyi hatóságok.

Önkéntesek takarítják az olajjal szennyezett mauritiusi Pointe d'Esny partvidékét 2020. augusztus 9-én. Július 25-én Mauritius partjainál zátonyra futott a panamai zászló alatt hajózó, Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó, amelynek megrepedt üzemanyagtartályából olaj szennyezi az Indiai-óceánt. Pravind Jugnauth mauritiusi miniszterelnök környezeti vészhelyzetet hirdetett, mert az olajszivárgás komoly fenyegetést jelent a Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom növény- és állatvilágára.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Laura Morosoli

A panamai zászló alatt közlekedő, Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, a Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom partjainál.

A hajótest mostanra a folyamatos hullámzás hatására megrepedt, üzemanyagtartályból csütörtök óta folyt a gázolaj.

A hatóságok ökológiai vészhelyzetet hirdetettek, mert mintegy ezer tonna gázolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve a környezetet. A tartályokból ezer tonnányit kiszivattyúztak, 460 tonnányit a tengerből gyűjtöttek össze. Keddre már csupán 1800 tonna üzemanyag maradt a hajón.

Bár a szivárgást megállították, most az a veszély fenyeget, hogy kettétörik a hajótest és a megmaradt gázolaj is a tengerbe kerül.

A japán tulajdonos is megerősítette, hogy kiszélesedett a hajótesten keletkezett rés. A jármű önállóan képtelen haladni ezért vontatóra vették, hogy az áramlatok hatására ne sodródjon el.

2020. augusztus 7-én készült kép a Mauritius partjainál zátonyra futott Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajóról
Fotó: Eric Villars / MTI/AP

Pravind Jugnauth mauritiusi miniszterelnök megköszönte annak a több ezer önkéntesnek a munkáját, aki a gázolaj összegyűjtésében és a partok tisztításában részt vesz.

A mintegy 300 méter hosszú, 2007-ben épített hajó vasércet szállít. Húsz fős, nemzetközi személyzetét épségben kimentették.

Borítókép: önkéntesek takarítják az olajjal szennyezett mauritiusi Pointe d'Esny partvidékét 2020. augusztus 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!