globális

2018.10.30. 12:23

Már a bitcoint is összekötötték a felmelegedéssel

A növekvő kereslet a bitcoinra kisiklathatja a globális felmelegedés megfékezésére tett erőfeszítéseket, mivel az egye népszerűbb digitális pénz kibocsátáshoz hatalmas mennyiségű energiára van szükség – közölték amerikai kutatók.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban publikált tanulmányuk szerint a növekvő kereslettel lépést tartó bitcoin-kibocsátás 2033-ra kudarcra ítélheti a globális felmelegedés 2 Celsius-fokra való korlátozásának célját.

A 2015 decemberi párizsi klímaegyezmény aláírói célul tűzték ki, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti időkhöz képest.

De a bitcoin-bányászat és -kibocsátás, amelyhez hatalmas számítási erőforrásokra van szükség, ami nagyteljesítményű számítógépeket és hozzájuk hatalmas mennyiségű energiát igényel – figyelmeztettek a kutatók.

„Jelenleg a szállítást, a lakhatást és az élelmiszer-előállítást tartják a klímaváltozás legfőbb hozzájárulóinak. Ez a kutatás bemutatja, hogy a bitcoint is csatolni kell a listához”

- mondta Katie Taladay, a tanulmány társszerzője.

A bitcoin-bányászat jövedelmező vállalkozás, egy bitcoint jelenleg 6300 dollárért árulnak.

Becslések szerint 2017-ben a bitcoin kibocsátása és használata mintegy 69 millió köbtonna szén-dioxidnak megfelelő emissziót bocsátott ki, miközben ugyanabban az évben a világon folyt pénznélküli tranzakcióknak csak kevesebb mint fél százalékát adta a bitcoin-kereskedés – közölték a kutatók.

Mivel a bitcoin egyre szélesebb körben terjed, a kutatók úgy vélik, hogy 15 éven belül annyi elektromos energia szükséges a bitcoin kibocsátáshoz és kereskedéshez, amely mintegy 230 gigatonna szenet bocsát ki. (Egy gigatonna egyenlő egymilliárd köbtonna szénnel.)

„Bárhogy is nézzük, ez rengeteg energiát használ el, ami rossz üzlet a környezet számára”

- mondta Camilo Mora, a tanulmány társszerzője a Thomson Reuters Foundationnek.

A bitcoin-bányászat azonban egyre energiahatékonyabbá válik. A bitcoin-bányászok elfordulnak a kínai honlapoktól, amelyek szénbányászat révén jutnak energiához, és környezetbarátabb honlapokat használnak Izlandon és az Egyesült Államokban – közölte Katrina Kelly-Pitou, az Pittsburghi Egyetem kutatója.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / nakaridore

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!