"Itt állok, másként nem tehetek!"

2018.05.19. 16:00

Luther Márton alakja jelenik meg egy német város közlekedési lámpáin

Worms központjának egyik gyalogátkelőhelyénél üzemelő lámpák zöld jelzésénél jellegzetes kabátját és fejfedőjét viselve, piros jelzésnél pedig arccal szemben, egy helyben állva jelenik meg a német vallásreformátor alakja.

09 May 2018, Germany, Lutherstadt Wittenberg: Ivette Winkler in the role of Katharina von Bora and Klaus Pohl as Martin Luther driving on a motorcycle at the Wittenberger Marktplatz for a photo session. They are advertising the upcoming city festival "Luthers Hochzeit", which is taking place from 08 to 10 June 2018. Photo: Sebastian Willnow/dpa-Zentralbild/dpa

A lámpákat az evangélikus egyház kezdeményezte a városnak otthont adó Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományról elnevezett ünnepnap alkalmából.

Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő 95 tézisét a wittenbergi vártemplom kapujára. Ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét.

A zöld jelzés. Forrás: rheinhessen-evangelisch.de

A pápa 1520-ban kiátkozással fenyegette meg a protestáns vallásreformáció elindítóját. X. Leó 1521 januárjában pedig ki is átkozta Luthert, akit V. Károly német-római császár eretnekként idézett a wormsi birodalmi gyűlés elé, ahol a reformátor Bölcs Frigyes menlevelével meg is jelent.

Itt is kitartott álláspontja mellett, mint mondta: „Ha nem győznek meg a Szentírás és a józan ész alapján, nem fogadom el a pápák és zsinatok tekintélyét, mert ezek ellentmondanak egymásnak.” Beszédét az „Itt állok, másként nem tehetek!” szavakkal fejezte be.

A piros jelzés. Forrás: rheinhessen-evangelisch.de

Az evangélikus egyház úgy tervezi, hogy a különleges közlekedési lámpák a wormsi birodalmi gyűlés 2021-ben esedékes 500. évfordulójáig maradnak szolgálatban.

Borítóképünk illusztráció, rajta egy Luther Mártonnak és feleségének, Bora Katalinnak öltözött férfi és nő motorozik a németországi Wittenberg utcáin.

Forrás: Sebastian Willnow / DPA / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!