Érdekes viselet

2021.09.07. 12:10

Lehet licitálni Napóleon egyik kalapjára!

A kalapról DNS-vizsgálattal bizonyították be, hogy egykor valóban a francia hadvezér és császár hordta a fején.

"Portrait de Napoleon Bonaparte (1769-1821) (ou Napoleon Ier) lors d'une bataille" Detail. Peinture de Joseph Chabord (1786-1848) Museo Napoleonico, Rome ©Luisa Ricciarini/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)

Forrás: Leemage via AFP

Fotó: Luisa Ricciarini

Már látható is a Bonhams aukciósház hongkongi kiállításán Napóleon egy kalapja, amelyet október 27-én bocsátanak árverésre Londonban. Az aukciósház a relikviával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ez az első olyan kalap, amelyen ott van az uralkodó DNS-e.

Uralkodása ideje alatt a császár nagyjából 120 kalapot viselt. A fejfedőket általában a Poupart & Cie cég készítette számára darabonként mintegy 60 frankos áron. Mára Napóleon nagyjából 20 kalapja maradt fenn, amelyek többségét múzeumokban őrzik.

Az árverésre bocsátott kalapot egy német aukción vásárolta jelenlegi tulajdonosa, aki csak később kezdett gyanakodni arra, hogy a jellegzetes darab esetleg Napóleoné lehetett.

Alapos vizsgálattal a fejfedőn több hajszálat is találtak, amelyeken elvégezték a genetikai elemzést. Így derült ki, hogy két hajszál a császáré lehetett. A bizonyíték viszont csak most került napvilágra, ezért történhetett az, hogy a kalapot előzetesen 100-150 ezer fontra, vagyis legfeljebb 60 millió forintra értékelték. Napóleon kalapjaiért árverésen ugyanis akár 2,5 millió dollárt, vagyis 732 millió forintot is megadnak a gyűjtők.

A Sotheby's aukciósház nyáron jelentette be, hogy Napóleon halálának kétszázadik évfordulójára emlékezve szerveznek árverést az uralkodó emléktárgyaiból, az aukció egyik fénypontjának pedig egyik kalapjának eladását szánják. A kiválasztott darabról ráadásul szakértők úgy gondolják, Napóleon ezt viselte, amikor I. Sándor orosz cárral aláírta a tilsiti békeszerződést.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!