Négylábúak barátsága

2018.10.05. 14:06

Kutatás bizonyítja: boldogabbak a kisállatok gazdái

Érdemes gazdinak lenni, ugyanis javítják az életminőséget a házikedvencek – ezt bizonyítja dr. Corinne Sweet pszichológus tanulmánya.

Woman sitting with dog on park bench

A kutatásban ezer 55 év feletti kutya- és cicatulajdonos egészségi állapotát, életkörülményeit vetették össze olyan emberekével, akiknek nincs házikedvencük. Az eredmények alapján érdemes gazdinak lenni – számol be a tanulmányról a StudyFinds alapján a Maszol.ro.

A vizsgálatok során kiderült:

pozitívan hat az életminőségre a cicák vagy kutyák tartása, a gazdik ugyanis sikeresebbnek, elégedettebbnek és egészségesebbnek érzik magukat.

A cikkben az áll, a kutatás vezetője szerint érthető az állattartás egészségre gyakorolt hatása, hiszen a házi kedvencek olykor kötelezettségekkel is járnak: kisebb nagyobb házimunkát jelentenek és rendszeres mozgást. A kutyával vagy macskával nem rendelkezők heti háromszor, míg az állattartók heti ötször mozognak, ami pozitívan hat az egészségre – derült ki a felmérésből.

Fotó: Pixabay

Mint írják, a felmérés szerint a gazdik között több volt a családos, a diplomás és a munkájával elégedett ember. Ami viszont meglepő, hogy a kisállattartók évente több mint ötezer dollárnál is többet keresnek, mint a kutyával vagy macskával nem rendelkezők.

A házi kedvencek társaságát élvezők rendezettebb életet élnek, többet jótékonykodnak, nem magányosak.

A megkérdezettek 16 százaléka kedvence miatt gyakrabban beszélget idegenekkel, 31 százaléka pedig kutyája vagy macskája miatt érzi tartalmasabbnak az életét.

A kisállatok nélküli életnek is megvannak a maga szépségei: akiknek nincs házikedvencük jobban bánnak a pénzzel, kevesebb kölcsönük van és hamarabb is mennek nyugdíjba.

Borítóképünk illusztráció

Forrás: AFP / Luka / Cultura Creative

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!