állati kommunikáció

2019.09.01. 10:00

Különös dolgot fedeztek fel az orangutánoknál

Egy friss tanulmány szerint az orangutánoknak megvan a képessége, hogy az emberhez hasonlóan vezéreljék a hangjukat.

An orangutan is shown to the public after several months in quarantine at Bali Safari Marine Park in Gianyar regency on August 19, 2019. - Indonesian authorities on March 22 arrested a Russian tourist for attempting to smuggle the orangutan out of the country in his suitcase. (Photo by SONNY TUMBELAKA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Sonny Tumbelaka

A skóciai St. Andrews-i Egyetem és az Indianapolis Zoo közös kutatásban tanulmányozta az állatokat, mikor a nyelvképzési hasonlóságokra figyelmesek lettek – írja a hirado.hu a Daily Mail alapján.

A kutatók az állatkerti gondozókkal dolgoztak együtt Indiana államban, és két majmot, a 11 éves Rockyt és a 36 éves Knobit tanulmányozták, akiknek olyan egyszerű hangszereket adtak, mint például a kazoo, és énekeltek is.

A két orangután néhány percen belül képes volt bizonyos szinten játszani a hangszereken, miután megkapták azokat.

Adriano Lameira, a kutatás vezetője szerint a beszéd határozza meg az emberi kommunikációt, de a fejlődésére nincs tudományos magyarázat. Talán az emberszabásúaknál, a legközelebbi rokonainknál lehet a kulcs, hogy elemezni tudjuk a folyamatot – mondta a kutató.

Az állatkert igazgatója szerint ez azt is bizonyítja, hogy alábecsülték az orangutánok és az emberfélék képességeit.

A tanulmány a Scientific Reports tudományos lapban olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!