folyékony történelem

2018.11.06. 19:33

Különös alkohol került elő egy kétezer éves sírból

Több mint kétezer éves alkoholos italt találtak kínai régészek egy bronzedényben, amely egy Nyugati Han-dinasztia korából származó sírból került elő.

Archeologists work on an excavation site of a tomb in Lianyungang city, east China's Jiangsu province, 29 March 2018. Preliminary investigation shows the tomb was from the Han Dynasty (206BC-AD220).

Fotó: Imaginechina

Az archeológusok kedden öntötték át az italt egy mérőedénybe.

A három és fél liternyi folyadék színe áttetsző sárga és gazdag boros aromája van

- számolt be róla Si Csia-csen, a lojangi Régészeti és Kulturális Emlékek Intézetének vezetője

Mint hozzáfűzte: a leleltre további laboratóriumi vizsgálatok várnak, meg akarják állapítani, hogy milyen összetevői vannak az italnak.

A Kr. e 202. és Kr. u. 8. közötti időszakból származó sírból számos színes, festett kerámiaedény és bronz műtárgy került elő.

A síremlék maga 210 négyzetméternyi területen épült.

A régészek a sírban elhelyezett ember maradványait is jó állapotban találták meg.

Korábban hasonló korú rizsbort is találtak már egy kínai archeológiai feltáráson. A rizsből vagy cirokból készült alkohol az ősi Kínában fontos szerepet játszott a ceremóniákban és áldozati rituálékban.

Si arról is beszélt, hogy a sírban két bronzedényre bukkantak, ezek egyike tartalmazta a borszerű folyadékot. A másik egy vadlúdalakú lámpa volt. A 3 ezer éves múltra visszatekintő Lojangban, amelyben egykor 13 dinasztia uralkodott, eddig még nem találtak ilyen bronzlámpát – emelte ki a lelet fontosságát a szakember.

Borítókép: a Han-dinasztia egyik sírját tárják fel régészek

AFP / Imaginechina / Geng yuhe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!