eltűnés

2020.11.13. 21:28

Közel egy hónapja nem látták az észak-koreai vezetőt

Kim legutóbb október 21-én jelent meg nyilvános eseményen, akkor egy temetőt keresett fel.

A screen grab taken from a KCNA broadcast on October 10, 2020 shows North Korean leader Kim Jong Un delivering a speech ahead of a military parade on Kim Il Sung square in Pyongyang. - Nuclear-armed North Korea held a giant military parade, television images showed, with thousands of maskless troops defying the coronavirus threat and Pyongyang expected to put on show its latest and most advanced weapons. (Photo by - / KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. /

Forrás: KCNA/KNS/AFP

Fotó: -

Huszonharmadik napja nem látták a nyilvánosság előtt Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt – közölte a dél-koreai országegyesítési minisztérium csütörtökön.

Kim legutóbb október 21-én jelent meg nyilvános eseményen, akkor egy temetőt keresett fel az ország déli részén található Phenjan tartományban, ahová az 1950-53-as koreai háborúban elesett kínai katonákat hantolták el.

A szöuli országegyesítési minisztérium egyik tisztségviselője azt mondta: nem tulajdonítanak jelentőséget Kim távollétének, mert hasonló „eltűnésekre” a múltban többször is volt már példa.

Az észak-koreai vezető idén áprilisban húsz napig nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Akkor azt rebesgették, hogy jelentősen romlott egészségügyi állapota, szívműtéten esett át, sőt, halálhírét is keltették. Egyesek a koronavírus-járványban vélték megtalálni visszahúzódása okát. Kimet május elején egy műtrágyagyár felavatásán látták újra, aztán megint hetekre eltűnt a nyilvánosság elől.

Phenjan egyelőre a november 3-i amerikai elnökválasztásra sem reagált, és nem gratulált Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek. Az országegyesítési minisztérium tisztségviselője rámutatott: elképzelhető, hogy Észak-Korea még sohasem hallgatott ilyen hosszan az amerikai elnökválasztást követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!