állati leépítés

2017.12.14. 09:09

Kirúgja az engedetlen sasokat a holland rendőrség

Egyúttal a csempészett cigaretták és emberi maradványok kiszagolására alkalmazott patkányoknak is felmondtak.

Megválik a tiltott helyen repülő drónok befogására idomított sasoktól a holland rendőrség, miután igencsak engedetlennek bizonyultak, ráadásul a tartásuk is igen drága.

A drónok ellen bevethető madarak iránti igény igen csekély, és a madarak idomítása sokkal drágább és bonyolultabb, mint gondolták – hangsúlyozta a holland rendőrség, amely így kénytelen volt „elbocsátani” a munkának ellenszegülő, még fiókaként vásárolt madarakat.

A tiltott helyeken – így repülőterek vagy nyilvános rendezvények felett – történő drónozás ellen fellépni kívánó rendőrség tavaly ezeréves vadászati módszerrel kísérletezett, hogy elfogja a nem kívánatos repülő tárgyakat.

A drónok elfogására legalkalmasabb módszer kidolgozását célzó kísérletek keretében a Guard From Above nevű cég több sast is betanított a rendőrség számára, amely videót is bemutatott a tesztekről.

A felvételen egy sast lehetett látni, amint sebesen a drón fölé repül, határozottan megragadja, majd néhány méterrel arrébb motoros zsákmányával a karmai között leszáll.

A világszerte nagy visszhangot kiváltó módszer azonban a gyakorlatban nem volt kockázatmentes, a NOS holland köztévé szerint ugyanis a sasok nem mindig teszik azt, amire beidomították őket. A rendőrség kételkedni kezdett a madaraknak az idomítás helyén kívüli megfelelő magaviseletét illetően is.

Amióta a rendvédelmi szervek kötelékében szolgáltak, a sasok kétszer tűntek fel egy-egy rotterdami, illetve brüsszeli rendezvényen, de élesben nem vetették be őket.

A madarak viselkedéséből nem lehet megnyugtatóan megjósolni, hogyan viselkednek nagy tömeg előtt – magyarázta a rendőrség holland médiajelentések szerint.

A holland rendőrség „menesztette” az illegális tűzijátékhoz szánt robbanószerek, csempészett cigaretták és emberi maradványok kiszagolására alkalmazott patkányokat is.

Ezek az állatok nem alkalmasak operatív feladatok ellátására a rendőrség szerint, amely azt is közölte, hogy a munkanélkülivé vált patkányokat és sasokat megfelelő intézményekben helyezték el.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!