történelem

2021.07.29. 14:02

Kiderült, hova kerül Ceausescu ikonikus repülőgépe

A Román Országos Repülési Múzeumba kerül Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor egykori elnöki repülőgépe, amelyet nemrég árvereztek el 120 ezer euróért – közölte a román média.

A handout picture taken on May 4, 2021 at Otopeni air base near Bucharest and released by ARTMARK auction house on May 12, 2021 shows Nicolae Ceau?escu's presidential plane, Rombac 'Super One-Eleven'. - Former Romanian communist dictator Nicolae Ceausescu's Rombac presidential plane, built under British license, will be auctioned on May 27, Artmark auction house announced Wednesday on May 12, 2021. (Photo by Handout / ARTMARK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /HANDOUT/ARTMARK " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP PHOTO /HANDOUT/ARTMARK

Fotó: AFP

Az 1989-ben rögtönítélő bíróság által feleségével együtt kivégzett egykori kommunista diktátor használati tárgyai közül májusban kínálta eladásra a bukaresti Artmark aukciósház a ROMBAC 1-11 típusú elnöki gépet, amelyet angol licenc alapján gyártották Romániában.

Ez volt az egykori keleti tömb első és egyetlen olyan lökhajtásos utasszállító repülőgéptípusa, amely nem a Szovjetunióban készült.

A 119 férőhelyes, óránként 870 kilométeres végsebességű modellből mindössze kilenc készült 1982 és 1989 között a bukaresti repülőgépgyárban. A kikiáltási ára 25 ezer euró volt, végül 120 ezer euróért kelt el, így az idei első fél év első tíz legnagyobb értékű romániai elárverezett tárgyainak listáján található.

Az Artmark szerint a repülő amerikai tulajdonosa, Brian Hyndman úgy döntött, hogy egy szponzorálási szerződés formájában ingyen a repülési múzeumnak adományozza a gépet.

Az adományozó ezzel azt akarja, hogy ez a történelmi tárgy megmaradjon és bekerüljön azon ikonikus repülőmodellek sorába, amelyek fontos szerepet játszottak a világtörténelemben.

A repülőgépet a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren adták át a múzeumnak.

Borítókép: így festett a gép még májusban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!