rendhagyó helyszín

2018.01.20. 19:41

Kétszázezer embernek misézett a perui tengerparton Ferenc pápa

Az egyházfő az árvízkárosultakat vigasztalva azt mondta: együtt az élet minden viharát túlélhetik.

Trujillo, 2018. január 20. A Vatikán sajtóhivatala által közreadott képen Ferenc pápa ünnepi misét pontifikál az északnyugat-perui Trujillo város Huanchaco tengerpartján 2017. január 20-án. A katolikus egyházfő négynapos látogatáson tartózkodik Peruban. (MTI/EPA/Vatikán sajtóhivatala)

Az El Nino időjárási jelenséget kísérő áradásokban több mint 150-en vesztették életüket a térségben 2016 decembere és 2017 áprilisa között, több százezer otthon vált a földdel egyenlővé, és a lakosság egy része még mindig sátrakban él. A katasztrófa körülbelül 2 millió embernek okozott szenvedést.

A tengerparton celebrált misén mintegy 200 ezer hívő vett részt.

Peru északi részén különösen gyakori, hogy a bűnbandák védelmi pénzt követelnek a lakosságtól. Kiemelt célpontjaik például a buszsofőrök, akiknek járművét felgyújtják, ha nem fizetnek. Ezt a problémát dolgozta fel A diszkrét hős című regényében a Nobel-díjas perui Mario Vargas Llosa.

A pápa szerint a peruiak megmutatták, hogy az élet legnagyobb problémáival is szembe lehet nézni, ha a közösség összefog, és tagjai testvérként segítik egymást.

A katolikus egyházfő ezért azt javasolta, lépjenek fel a társadalmi problémákkal szemben, és „ne vegyék magától értetődőnek azokat a dolgokat, amelyek fájdalmat okoznak”.

Ferenc volt a második pápa, aki felkereste Trujillót. II. János Pál 1985-ben járt a városban.

A katolikus egyházfő vasárnap fejezi be egyhetes chilei és perui látogatását, és indul vissza Rómába.

A vallási vezető chilei útját tüntetések és templomgyújtogatások kísérték, de Peruban szívélyes fogadtatásban részesült.

Ferenc pápa hatodszor kereste fel a latin-amerikai térséget azóta, hogy a Vatikán élére került.

Borítókép: MTI/EPA/Vatikán sajtóhivatala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!