nagyon korai lelet

2019.12.01. 10:57

Kelta vasolvasztó kemencék maradványaira bukkantak Lengyelországban

A Strzelin város közelében fekvő Warkocz faluban talált 2400 éves, földbe ásott kohók a legrégebbi ilyen leletek, amelyeket Lengyelországban találtak.

Forrás: Shutterstock

Kelták által használt tizenkét vasolvasztó kemence maradványaira bukkantak Lengyelország délnyugati részén régészek.

„A Warkoczban talált vasolvasztó kemencéket a kelták valószínűleg a mai Lengyelország területén való letelepedésük legkorábbi időszakában készíthették” – mondta Przemyslaw Duleba, a Wroclawi Egyetem Régészeti Intézetének munkatársa, a feltárások vezetője.

A kelták a Kr.e. első évezred közepén terjeszkedtek szét szinte egész Európa területén. A Kr.e. 4. század fordulóján érkeztek meg a mai Szilézia területére.

A kemencéket mélyen a földbe ásták, belsejüket agyaggal tapasztották ki, csak egy nagyon kicsiny részük emelkedett ki a földből.

A régészek a kohókban találtak olvasztott vasdarabokat és salakot is, valamint agyagedényeket, fém dísztárgyakat és ruhadarabokat, amelyeket a régészek szerint minden bizonnyal a kelták használtak.

A lengyel régészek szerint hasonló kohórendszereket korábban Csehország területén találtak.

A régészek csak a terület egy kis részét tárták fel, de Duleba véleménye szerint további kohómaradványok lehetnek a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!