Ország-világ

2020.10.28. 12:43

Kanadai kézbe került a Rubik-kocka, 15 milliárdot fizettek érte

50 millió dollárért, vagyis több mint 15 milliárd forintért vásárolja fel a Rubik Ernő tervezte játék jogait a Spin Master nevű kanadai játékgyártó cég.

Budapest, 2020. szeptember 4. Rubik Ernõ Kossuth- és állami díjas építészmérnök, feltaláló A mi kockánk címû könyvének bemutatóján Budapesten, a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetemen 2020. szeptember 4-én. Az elmúlt csaknem fél évszázadban világszerte több mint 350 millió példányban elkelt Rubik-kocka történetét, az alkotó ehhez kapcsolódó gondolatait rögzítõ kötet a következõ hetekben számos külföldi országban is megjelenik. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Nagy utat járt be 1975. január 30-a óta a világ egyik legkülönlegesebb, legegyedibb játéka, a bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő talált fel, majd szabadalmaztatott 1977. december 31-én – írja a Bors.

Elképesztő népszerűségre tett szert az elmúlt negyvenöt évben, jelenleg 40 országban árusítják, és évente több mint 10 millió darabot adnak el belőle.

Mára több mint 400 millió eladott darabbal a Rubik-kocka a valaha volt legnépszerűbb játéka a világnak. Ez több, mint amennyi iPhone-t, vagy mondjuk Harrry Potter könyvet vettek a világon!

A Rubik szellemi tulajdon őrzői évtizedeken át tűzzel-vassal védték a találmányt, levédettek szinte mindent, aminek köze lehet a kockához. Még azt is, hogy más színekkel dobja valaki piacra, vagy akár egyszínűen...

Talán ezért is furcsa, hogy eladták a tulajdonjogokat.

Fotó: Bors / Móricz István

A kanadai Spin Master játékgyár 50 millió dollárért, vagyis átszámítva több mint 15 milliárd forintért megvásárolja a Rubik’s Brand Limitedet, a Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló céget; az ügylet 2021. január 4-én zárul le – írta meg a Telex.hu a Huffington Postra hivatkozva.

Izgatott vagyok, hogy a Spin Master beteljesítse az elképzeléseit, miszerint a játék révén gondoskodjon a jövő okosabb generációjáról.

Arról nincsenek hírek, hogy a 76 éves Rubik Ernő kiszállt-e a cégből, illetve azt sem tudni, hogy kapott-e részesedést ebből az elképesztő összegből.

Borítókép: Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, feltaláló A mi kockánk címû könyvének bemutatóján Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2020. szeptember 4-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!