Rossz hír

2021.04.23. 07:22

Jelentősen nőtt a világtengereken a halálzónák száma

Egy ENSZ-jelentés szerint jelentősen nőtt a világtengereken a halálzónák száma, az olyan övezeteké, ahol az oxigénhiány miatt alig lehetséges élet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szerdán New Yorkban közzétett jelentés,

a II. World Ocean Assessment szerint 2008 és 2019 között bő 400-ról mintegy 700-ra emelkedett az ilyen halálzónák száma, főleg a Mexikói-öbölben, a Dél-kínai-tengeren, de a Balti- és az Északi-tengeren is.

A jelenség egyes régiókban természetes okból fordul elő, oka az algavirágzás. Az algák – miután elpusztulnak – lassan a mélybe süllyednek, eközben olyan baktériumok bontják le őket, amelyek elhasználják a vízben lévő oxigént. Ily módon a mélyben olyan óriási zónák alakulhatnak ki, amelyekben átmenetileg alig van oxigén.

Kedvez a káros algavirágzásnak olyan tápanyagok tengerbe kerülése, mint a nitrogén vagy a foszfor.

A világóceán-jelentés szerzői a helyzet rosszabbodására számítanak, mivel a 21. század első felében becslések szerint megkétszereződik az emberi tevékenység következtében a tengerbe kerülő nitrogén mennyisége.

Hatással van a halálzónák kialakulására a klímaváltozás okozta tengervíz-melegedés is

– írják a kutatás szerzői.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!