lelombozó tanulmány

2021.05.08. 07:15

Huszonhat ausztrál lepkefajt fenyeget a kihalás veszélye

A kihalás veszélye fenyeget huszonhat ausztrál lepkefajt, amelyek nagyjából 20 éven belül teljesen eltűnhetnek – állapították meg rovartani szakemberek.

Forrás: By Alpsdake - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15866493

A lista élén az ausztrál tarkalepke (Argynnis hyperbius inconstans) áll: 94 százalékos valószínűséggel kihal húsz éven belül, ezt követi a Jalmenus eubulus nevű faj 42 százalékos kihalási eséllyel. A huszonhat faj közül csak hat áll ausztrál jogi védelem alatt.

Az Austral Entomology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, Trevor Lambkin szerint egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az ausztrál tarkalepke talán már ki is halt. Lambkin kifejtette, szeretne optimista lenni, de minden olyan év, amelyben nem látnak ilyen egyedeket, egyre aggasztóbbá teszi a helyzetet. Utoljára az új-dél-walesi Port Macquarie közelében láttak egy példányt 2015-ben.

Az ausztrál tarkalepke, egy a feltűnő, fekete-narancssárga lepke egykoron elterjedt volt Queensland és Új-Dél-Wales államok mocsaras vidékein. Egyike azon lepkefajoknak, amelyek speciális táplálékot fogyasztanak, ami sebezhetővé teszi a környezeti változásokkal, például a növényzet letarolásával, a gyomok terjedésével és a tüzekkel szemben.

A tudósok remélik, hogy a fajok veszélyeztetettségének megállapítása a védelmük érdekében tett intézkedésekhez vezethet. Michael Braby, az Ausztrál Nemzeti Egyetem entomológusa szerint a veszélyeztetettnek tartott fajok nagy részének védelme érdekében semmilyen, vagy csak nagyon kevés intézkedés történik.

„Létfontosságú, hogy értékeljük és megőrizzük Ausztrália gerinctelenjeinek biodiverzitását. Ökoszisztémánk és végeredményben a mi túlélésünk is múlik ezen” – mondta Braby.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!