a világ legfestőibb útvonala

2018.09.27. 23:11

Háromezer kilométeres túraútvonal készült el Chilében

A hatalmas földterületet Douglas Tompkins amerikai milliárdos özvegye adományozta az államnak.

Forrás: AFP photo:

Fotó: Martin Bernetti

Tizenhét patagóniai nemzeti parkot összekötő, látványos és nagyon hosszú, 2800 kilométeres túraútvonal készült el Chilében – adta hírül a BBC hírportálja.

A Puerto Montt városától a Horn-fokig tartó túraút ötlete a Tompkins Conservation alapítványtól származik, amelyet Douglas Tompkins amerikai milliárdos hozott létre.

Az alapítvány tavaly hatalmas földterületet adományozott a chilei kormánynak. Az adomány segítségével jött létre a 17 nemzeti park hálózata és az új túraútvonal, a La Ruta de los Parques de Patagonia.

Az alapítvány nemcsak nemzetközi hírnevet akar az országnak „a világ legfestőibb túraútvonalával”, hanem a természetvédelmen alapuló gazdasági fejlődés alapjának is tekinti – mondta Carolina Morgado, a szervezet igazgatója.

Az új útvonal három létező turistautat foglal magában, a Déli utat, a Patagóniai csatornákat és a Világ vége nevűt. A gyéren lakott terület tavairól, folyóvizeiről, valamint gazdag növény- és állatvilágáról híres.

A turistaút-hálózat weboldala közlekedési és szállástanácsokkal is szolgál, megtalálható rajta több mint 50 GPS-alapú, letölthető rövidebb túra.

Tompkins, a lelkes környezetvédő és sportszermárka-alapító 2015-ben vesztette életét kajakbalesetben Chilében. Az üzletember hatalmas földterületeket vásárolt meg Chile déli részén és Argentínában, hogy megvédje természeti kincseiket.

Özvegye, Kristine McDivitt Tompkins tavaly márciusban írt alá szerződést a chilei kormánnyal, amelyben a földeket az országnak adományozta, hogy egy nagyjából Svájc méretű nemzetipark-hálózatot hozzanak rajtuk létre.

Az alapítvány szerint a szerződés az „eddigi legnagyobb földadomány, amit magánszemély egy államnak tett”.

Borítókép: turisták a chilei patagóniai Torres del Paine Nemzeti Parkban

Forrás: AFP/Martin Bernetti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!