apró lépések

2019.12.11. 15:18

Három percig volt a levegőben a világ első elektromos utasszállítója

Ettől függetlenül ez egy sikeres teszt.

Harbour Air Pilot and CEO Greg McDougall talks to media after completing the world’s first all-electric, zero-emission commercial aircraft test flight in a 62 year old de Havilland DHC-2 Beaver from Vancouver International Airport’s South Terminal on the Fraser River in Richmond, British Columbia, Canada, on December 10, 2019. - The plane, which first flew in 1947, became the world’s first commercial test of an all-electric airplane. It is now powered by the magni500, a 750 horsepower (HP) all-electric motor, built by magniX. (Photo by Don MacKinnon / AFP)

Forrás: Don MacKinnon / AFP

Fotó: AFP

A világ első, kizárólag elektromos meghajtású utasszállító repülőgépének sikeres tesztjéről számolt be kedden egy kanadai és egy amerikai cég, bár a repülőgép csupán három percig volt a levegőben.

Fotó: a híres gép az első tesztrepülésen december 10-én
Forrás: Don MacKinnon / AFP)

A vancouveri székhelyű Harbour Air – amely azzal büszkélkedik, hogy Észak-Amerika legnagyobb hidroplán-légitársasága – és a seattle-i székhelyű magniX, amely elektromos hajtóműveket gyárt, egy átalakított hatüléses DHC-2 de Havilland Beaver típusú gépet tesztelt a Fraser-folyón, a brit kolumbiai Richmond közelében. A 750 lóerős magni500 hajtóművel ellátott hidroplánt Greg McDougall, a Harbour Air alapítója és elnöke vezette.

Ma történelmet írtunk, egy új kor hajnalán vagyunk a repülés történetében. Ez a próbarepülés az első lépés afelé, hogy a kizárólag elektromos hajtású repülőgépek kereskedelmi forgalomba kerülhessenek

- jelentette ki McDougall közleményében.

Több gyártó is dolgozik kizárólag elektromos hajtású repülőgépek kifejlesztésén, köztük a Boeing és az Airbus. A magniX az Eviation izraeli céggel is kapcsolatban áll, amely a júniusi párizsi légi bemutatón bemutatta a közönségnek Alice nevű kilencüléses elektromos repülőgépet. Az Alice első útját jövőre tervezik.

Borítókép: Greg McDougall, a Harbour Air alapítója és elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!