hajsza

2021.07.07. 09:37

Hajtóvadászatot indítottak egy gyilkos grizzly ellen a Sziklás-hegységben

Grizzly medve ölt meg egy embert egy kempingben az amerikai Montana államban, a Sziklás-hegység északi részén, egy Ovando nevű apró település közelében.

Ursus arctos horribilis / Ours brun d'Amerique du Nord / Grizzly / Brown Bear ©NOVACK N./HorizonFeatures/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)

Forrás: AFP / Leemage

Fotó: Leemage via AFP

A vadállat kedd kora hajnalban hatolt be a sátortáborba, ahol megtámadott és megölt egy embert, a vadvédelmi szolgálat tudomása szerint egy kerékpáros kirándulócsoport tagját.

A hatóság szerint

a grizzlynek „kapcsolata volt” a kempinggel, ahol előzőleg többször is megfordult. A gyilkos medve kézre kerítésére hajszát indítottak.

A Sziklás-hegység északi részén egyre több a konfliktus a grizzly – a barnamedve Észak-Amerikában honos alfaja – és az ember között, mivel a szövetségi védelem alatt álló faj mind több egykori természetes élőhelyén fordul elő, és növekszik a térségben élő, kiránduló emberek száma.

Áprilisban a Yellowstone Nemzeti Park határvidékén horgászó egyik túravezető életét oltotta ki egy grizzly. 2016-ban egy szolgálaton kívüli erdőőrt marcangolt szét egy medve a Flathead Nemzeti Erdőben.

A tágas, Kanadáig nyúló vadon, amelynek déli peremén Ovando település fekszik, ad otthont a legnagyobb grizzlypopulációnak a kontinentális Egyesült Államokban, körülbelül ezer példánynak.

Valaha mintegy 50 ezer grizzly élt Észak-Amerika hegyvidéki területein, az 1900-as évek elejére azonban csaknem kipusztultak. A kihalás fenyegette fajt 1975 óta szövetségi törvény védi az Egyesült Államok egybefüggő kontinentális területén, ennek hatására több vidéken lassan gyarapszik a medvék száma.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!